Travel

Imaginaţi-vă un aer extrem de curat, la fel de curat ca înainte de Revoluţia Industrială. Mai imaginaţi-vă zeci şi sute de fiorduri cu apă limpede ca de cristal, păduri infinite şi peisaje montane ce îţi taie respiraţia. Unde? Acolo unde se agaţă Europa în cui

05 sep 2017 1834 afişări de Bogdan Alecu
Din aceeaşi categorie

Imaginaţi-vă un aer extrem de curat, la fel de curat precum era înainte de Revoluţia Industrială. Mai imaginaţi-vă zeci şi sute de fiorduri cu apă limpede ca de cristal, păduri infinite şi peisaje montane ce îţi taie respiraţia. Unde? Acolo unde se agaţă Europa în cui. În Norvegia.

 

Norvegia şi-a clădit în timp imaginea de ţară ideală din mai toate punctele de vedere. Indicele de fericire al locuitorilor este la cel mai înalt nivel, veniturile de asemenea, iar în mintea tuturor când spui Norvegia te gândeşti la un nivel superior. Al calităţii aerului, al peisajelor, al economiei.

Tot norvegienii au devenit celebri datorită vânzărilor de automobile electrice, susţinute tocmai pentru a păstra aerul cât mai curat, mai ales în marile aglomerări urbane precum Oslo. Totul în această ţară nordică este construit cu grijă pentru mediul înconjurător. De la maşini, la casele de locuit şi la toate celelalte clădiri, totul este perfect încadrat în peisaj. Este unul cu natura. De altfel, când vine vorba de design, există un adevărat stil (nu doar un curent), cel scandinav. Prin ce se remarcă? Prin simplism, minimalism. Culorile sunt de multe ori neutre, iar materialele folosite sunt cele naturale. Domină piatra şi lemnul.

În deja popularul stil scandinav a fost construit şi hotelul-boutique Storfjord din Glomset, aruncat parcă pe un versant cu vedere spre fiordul cu acelaşi nume, în Alpii Sunnmore. Hotelul construit ca afacere de familie are numai 30 de camere şi respectă întocmai toate standardele de sustenabilitate, de la structura de lemn, izolarea cu lână şi iarbă pe acoperiş, totul fiind gândit pentru o eficienţă maximă utilizând numai materiale ce se regăsesc în zona respectivă.

Amplasat în zona fiordurilor, hotelul Storfjord este locul perfect de unde poate porni o expediţie către peisajele de poveste ale Norvegiei. În plus, cei cazaţi la hotel pot admira valea şi fiordul în timp ce iau masa, sau pot asculta susurul apei şi sunetul pădurii din cameră. Desigur, gazdele oferă fotolii comode atât la interior, cât şi la exterior tocmai pentru ca musafirii să se poată bucura cât mai mult de aerul curat. Şi, pentru ca meniul să fie complet, fotoliul poate veni la pachet cu o husă de blană, pentru atunci când mercurul coboară prea tare în termometre. Ce poate fi mai frumos dimineaţa decât să savurezi o cafea bună pe terasă în timp ce admiri un peisaj demn de o pictură impresionistă. În Norvegia peisajele sunt sălbatice, aproape neatinse de mâna omului. Asta le face şi mai spectaculoase. Iar spectacolul naturii con­tinuă şi la interior, unde lemnul domină designul scandinav, iar încălzirea se face inclusiv cu ajutorul unui şemineu, tocmai pentru că rustic poate însemna şi confortabil. Dar astfel de hoteluri nu se remarcă numai prin amenajare şi peisaje înconjurătoare, ci şi printr-un pachet complet care include şi o experienţă culinară, în condiţiile în care aproape tot ce este servit la masă provine de la producători locali, de la brânzeturi maturate, la o selecţie variată de cărnuri alături de nelipsitul somon norvegian. Sălbatic, desigur. Mai mult, cine doreşte o bere locală poate degusta Storfjordbrygg, o bere de tip „ale“ servită numai în Storfjord.

Când vine vorba de vizitat, din Storfjord se pot explora cu maşina şi fiordurile Hjorundfjord şi Geirangerfjord, fiecare diferit în felul său. Unic.

Versanţii se înalţă direct din ape cristaline. Iar zăpada pare că se îmbrăţişează cu iarba de un verde crud. Din când în când, pe o limbă de pământ sau pe o creastă de versant stă aruncată câte o casă. Din lemn, bineînţeles. Fără nicio îndoială, călătoria cu maşina prin Norvegia este una deosebit de relaxantă în condiţiile în care niciun alt participant la trafic nu încalcă nicio regulă de circulaţie datorită amenzilor extrem de mari. Cine doreşte să exploreze îndeaproape fiordurile însă, cel mai bine o poate face cu barca, iar în acest fel se pot vizita şi cascadele. Dacă se vrea o experienţă şi mai interesantă, fiordurile pot fi explorate cu ajutorul unui caiac, iar apa este atât de curată încât se poate bea direct din cascadă. Este nevoie de doar un strop de curaj în plus. 

Dincolo de peisaje ce îţi iau răsuflarea, de posibilitatea de a merge în drumeţii organizate pe drumuri aproape virgine, cel mai spectaculos element natural din Storfjord sunt luminile nordului. Un spectacol cosmic ce poate fi urmărit din septembrie în februarie. Este însă o adevărată vânătoare pentru că Aurora Boreală apare doar când vremea o permite. Odată ce spectacolul începe, indiferent dacă te afli pe marginea lacului sau pe balcon, „luminiţele“ dansează în toate formele, iar efortul depus pentru a le vedea nici nu mai contează.

Preţurile unei astfel de excursii sunt peste media europeană, cazarea având un preţ aproximativ de 500 de euro pe noapte pentru o cameră normală, însă nu trebuie uitat că Norvegia, ca şi Suedia, Dane­marca sau Finlanda sunt ţări scumpe, cu un nivel de trai ridicat, iar acest lucru se reflectă în toate.