Travel

O zi la bordul unuia dintre cele mai frumoase veliere din lume. Galerie Foto

01 aug 2014 2126 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie

Anul acesta brandul orologer Officine Panerai a sărbătorit a zecea ediţie a circuitului internaţional de sailing Panerai Classic Yachts Challenge, iar După Afaceri Premium a fost invitat la bordul lui Eilean, velierul vintage al companiei italiane.

În fiecare an, din primăvară până în toamnă, Panerai sponsorizează o serie întreagă de competiţii pentru câteva dintre cele mai faimoase veliere ale lumii. Regatele încep cu Antigua Classic Week în Caraibe şi se termină în septembrie, în Cannes, când cele mai frumoase iahturi se întrec în cadrul Regates Royale.

În cea de-a zecea competiţie aniversară Panerai Classic Yachts Challenge 2014, care se va încheia la finalul lui septembrie,  au loc anul acesta pentru prima oară 11 regate internaţionale, majoritatea pe Marea Medi­terană.

În cadrul competiţiei de la jumătatea lunii iunie, care  s-a mutat de pe Coasta de Azur, în Toscana, în portul Santo Stefano din Argentario, Italia,  au participat 50 de veliere, împărţite în cinci categorii: Classic, Vintage, Big Boats, Spirit of Tradition, Metre Classes  şi One Designs.

Printre acestea, ca în fiecare an, evenimentul Panerai Regata Challenge a adunat iahturi campioane şi adevărate piese istorice, de la participante la American Cup din anii ’30, precum  challengerul englez J-Class Shamrock V, la modele vintage precum Cambria construită în 1928 sau cea mai veche barcă concurentă anul acesta, Javelin, lansată la apă în 1897.

Şi bineînţeles Eilean, cea mai mândră dintre toate bărcile adunate în portul Santo Stefano, realizată cu atenţie desăvârşită pentru detaliu, de la cusăturile artizanale de pe vele până la materialele folosite la bord şi în interior, precum piele şi lemn preţios.

Eilean a fost descoperită în paragină de Angelo Bonati, CEO-ul companiei Panerai,  în Caraibe şi pentru că a fost dragoste la prima vedere, acesta a decis să o restaureze pentru a purta numele Panerai în com­petiţiile pe valuri, dar şi în scopuri caritabile. Velierul are 23 de metri şi a fost construit în 1936 de către arhitectul William Fife. 

Procesul de restaurare a durat 4 ani de zile , dar Eilean este acum „o frumuseţe, în cele mai mici detalii realizate pentru a stârni emoţie, la fel ca şi piesele orologere“, după spusele lui Angelo Bonati, CEO-ul Panerai.

Pasiunea lui Angelo Bonati pentru bărci a început încă înainte de cea pentru ceasuri, iar sailingul este pentru el cea mai mare relaxare. De altfel, Panerai are propria istorie cu marea, brandul distribuind la începutul secolului 19, instrumente de măsurare a timpului pentru marina militară italiană.

Angelo Bonati a devenit unul dintre fondatorii Panerai în 1997, când Johann Rupert, CEO-ul grupului Richemont i-a propus să se ocupe împreună de ridicarea brandului asociat înainte doar cu ceasuri tehnice.

Punctul de plecare a fost un model de ceas Panerai Luminor Marina şi o investiţie de un milion de euro. În mai puţin de 20 de ani brandul Panerai a devenit unul dintre cele mai cunoscute din industria orologeră, iar secretul succesului a fost în mare parte faptul că  „am păstrat istoria intactă, respectând ceasul încă de la început“, spune Bonati.

 

O ediţie aniversară 

Din uniunea brandului Panerai cu lumea iahtingului s-a născut şi ceasul Luminor 1950 Regatta 3 Days Chrono Flyback Titanio- 47 mm. Ceasul cronograf este echipat cu un mecanism automatic cu rezervă de putere de 3 zile şi cu funcţie cronometru special creată pentru competiţiile de veliere.

Cadranul negru al modelului Luminor 1950 Regatta 3 Days Chrono Flyback Ttitanio  păstrează designul clasic Panerai, distinctiv prin numeralele mari şi îmbogăţit prin elemente ce permit citirea indicatorilor pentru funcţiile cronograf.

Indicatoarele cronografului aşezate central se disting prin culori diferite,  în timp ce orele pot fi citite într-un subafişaj situat în dreptul orei 3, iar secundele se scurg într-un subafişaj situat în dreptul orei 9. Pe flanşă se poate citi nu doar scala de 15 minute pentru cronometru, dar şi  scala tahimetru  exprimată în noduri pentru măsurarea vitezei iahtului pe o distanţă definită.

Carcasa ceasului are un diametru de 47 mm  şi este realizată din titaniu ce contrastează cu bezelul polizat. Modelul dedicat regatelor este rezistent la apă până la o adâncime de 100 de metri şi este completat de o curea din cauciuc cu închizătoare din titaniu.

Modelul aniversar Luminor 1950 Regatta 3 Days Chrono Flyback Titanio- 47 mm este realizat într-o ediţie limitată de doar 50 de piese.

 

 

Cinci întrebări pentru Angelo Bonati

 

Destinaţia favorită…

Călătoresc în jurul lumii şi mi-e greu să aleg o destinaţie preferată, fiecare oraş are particularităţile sale. Dacă ar fi să aleg  totuşi un oraş preferat pentru muncă ar fi Singapore, e foarte curat şi civilizat.

Un oraş în care aş trăi e Londra care mă inspiră prin concentraţia sa de tendinţe, de oameni, magazine etc.  Iar pentru vacanţă aleg întotdeauna marea.

 

Restaurantul preferat…

Nu mă pot hotări, sunt prea multe restaurante în lume iar eu sunt italian.

Oricum, cred că poţi mânca mai bine într-un restaurant mic dintr-un sat decât în multe restaurante Michelin. Chiar şi aici în Argentario sunt multe restaurante care deşi nu au stele Michelin, au în primul rând materialul de bază: peşte şi produse locale.

Restaurantul meu preferat rămâne acasă, uneori gătesc chiar eu, doar pentru prieteni.

 

Despre colecţia de ceasuri...

Un colecţionar de ceasuri e cineva înnebunit după detalii, eu sunt doar pasionat şi am multe ceasuri pentru că lucrez în industrie.  Îmi plac, aşa cum îmi place arta impresionistă, muzica, designul contemporan, tot ce e frumos.

 

Despre noile tehnologii din industria orologeriei...

Piaţa e mare şi e loc pentru toată lumea, însă Panerai nu urmează trenduri şi nu va ajunge niciodată să aibă, de exemplu, modele cu „touch screen“. E un brand tradiţional, ca mine. Oamenii au nevoie de emoţie şi asta trebuie să le dăruim. Electronicele nu aduc emoţie. Comunicarea Panerai va rămâne axată pe trei direcţii: moştenirea istorică legată de regiunea Toscanei, locul unde s-a născut brandul, designul original al ceasurilor care este şi acum la fel de modern cum era în urmă cu 100 de ani şi legătura brandului  cu marea.

 

Descrieţi Panerai în trei cuvinte…

Autentic, unic, simplu.