Travel

Restart cu parfum oriental

14 iul 2017 1194 afişări de Mădălina Dediu Panaete
Din aceeaşi categorie

Sunt câteva lucruri care nu trebuie să lipsească din agenda de „după afaceri“, iar masajul, sauna sau detoxifierea sunt capitole de bază atât în vechiul, cât şi în noul testament al relaxării. Dacă deconectarea este dusă la rang de artă sub mâinile unor maseuri profesionişti atunci meniul este complet, iar restartul este garantat. 

Asia este de departe tărâmul care a dat lumii cele mai multe tipuri de masaj. Este totodată cel mai inventiv continent atunci când vine vorba de „reţete“ pentru în­depărtarea stresului şi a oboselii. Iar tehnicile de masaj sunt pentru suflet precum micuţa rochie neagră pentru trup. Nu se demodează niciodată.

Hammam-ul (baia turcească - n. red.) este cel mai bun exemplu al faptului că arta relaxării poate fi actuală, dar tradiţională, în contextul în care peste acest ritual oriental şi-au pus amprenta câteva milenii. Hammam-ul îşi are originea în tradiţiile legate de curăţarea şi purificarea corpului. Astăzi însă, a devenit un adevărat ritual de înfrumuseţare. Nu doar în sensul clasic al cuvântului, pentru că o vizită la hammam nu doar deschide porii şi curăţă pielea, ci devine un adevărat festin pentru simţuri dacă în vaporii de apă se adaugă şi esenţă de eucalipt sau pin. Şi unde poţi avea parte de experienţa autentică dacă nu în Turcia?

„Beneficiile pe care le aduce baia turcească pot fi comparate cu cele ale unei adevărate ceremonii de relaxare a corpului. De ce? Pentru că are la bază cultura şi arta anatoliană (regiune care coincide cu partea asiatică a Turciei - n. red.). Te vei simţi ca un sultan datorită efectului dat de mixul de arome exotice şi căldura care creşte în intensitate“, spun reprezentanţii spa-ului Callos din cadrul hotelului de cinci stele Calista Luxury Resort din Belek, Turcia. 

Belek este una dintre cele mai importante staţiuni din regiunea Antalya, cunoscută ca o destinaţie de relaxare la malul Mării Mediterane. Este o mare de verde brăzdată cu resort-uri de lux, fiecare cu specificul şi design-ul său. Cu păduri luxuriante, mare turcoaz şi munţii care coboară direct în mare, Belek are toate ingredientele necesare pentru a fi o oază de relaxare. Mai ales că, în orice colţ al staţiunii, marea îşi ţine concertul nestingherită. Şi, pentru ca meniul să fie complet, în fiecare dintre zecile sau chiar sutele de hoteluri din zonă se găseşte un spa, menit să ducă relaxarea la rang de artă.

Băile turceşti sunt cele mai reprezentative pentru ţara aflată pe două continente, însă artizanii relaxării nu s-au oprit aici şi au adus şi un masaj care să le completeze. Pentru un tratament demn de sultani.

O încăpere similară cu cea a hammam-ului, plină de abur şi de arome de pin este locul unde ritualul de relaxare trece de la un capitol la altul în această poveste. Te aşezi pe lespedea din mijlocul sălii, iar festinul începe. Prima etapă constă în deschiderea porilor astfel că maseurul te stropeşte treptat cu apă caldă, iar trupul se topeşte de plăcere. Apoi, cu o mănuşă abrazivă pielea este exfoliată atent până când celulele moarte dispar sub mişcările atent coordonate ale „maestrului de ceremonie“. Înainte de „desert“, pielea este alintată de apa caldă turnată încet pe corp. Urmează hidratarea. Cu ajutorul unui sac pe care este preparată o spumă albă ca laptele, corpul este acoperit complet. Urmează un masaj delicat. Ritualul se termină cu o baie rece pentru închiderea porilor.

Cu simţurile încă amorţite de plăcere, te întrebi, oare aşa se simţeau sultanii?