Travel

Românii au făcut înconjurul lumii: În ce locuri exotice au ajuns în 2014?

22 dec 2014 723 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie
Aşa cum toamna se numără bobocii, la finalul anului se numără destinaţiile vizitate peste an, iar în ultimele 12 luni românii au văzut toată lumea, din Costa Rica în Maldive şi din Myanmar în Chile.
 

După mai mulţi ani în care destinaţiile clasice precum Grecia sau Turcia şi principalele capitale europene au fost primele pe lista de vacanţă, în 2014 turiştii români au optat şi pentru circuite mai complexe, „off the beaten track“. Fie că au mers către destinaţii încărcate de cultură şi tradiţie precum Peru sau Myanmar, fie că au optat pentru natură şi plajă în Tanzania şi Madagascar, românii au preferat să depăşească graniţele Bătrânului Continent. „Nici sejururile la plajă nu au fost lipsite de experienţe aparte. Resorturi precum cele din Thailanda, Maldive, Mauritius sau Republica Dominicană pun la dispoziţia turiştilor servicii spa specifice destinaţiei, programe de detoxifiere, snorkeling, diving, trekking sau croaziere“, spune Alexandra Pârvu, marketing şi customer care manager în cadrul agenţiei de turism Eturia.

Mai mult, în ultimul an românii şi-au întors privirea şi către România, considerată una dintre cele mai puţin cunoscute şi subestimate destinaţii de pe Bătrânul Continent. Astfel, printre cele mai vizitate destinaţii se numără Delta Dunării, bisericile fortificate din Transilvania, Maramureşul şi satele din Bucovina care par că au rămas ancorate în timp. Aici, nici internetul de mare viteză şi nici tehnologia nu au reuşit să îşi pună amprenta. Borşul de peşte din Deltă se prepară încă după aceeaşi reţetă ca acum zeci de ani, în Oltenia duminica este încă zi de şezătoare, iar clopotele bisericilor din Maramureş fredonează tot aceeaşi melodie din trecut. Deşi a plecat din Maramureş când era încă adolescent ca să cucerească lumea largă, chef-ul Nicolai Tand (proprietarul Cantine de Nicolai) se întoarce mereu acasă. A făcut înconjurul lumii, a stat mai mulţi ani în Franţa, iar la Paris se întoarce de fiecare dată cu plăcere. Totuşi, atunci când vrea să îşi reîncarce bateriile merge la casa sa din Maramures, construită prin amenajarea unui vechi grajd.

La rândul său, când simte nevoia să evadeze din Bucureşti, designerul Rhea Costa alege tot România, mai exact braţul Borcea al Dunării, al cărui farmec l-a descoperit în această vară datorită unor prieteni care şi-au construit o casă aici. „Când nu plecăm din ţară, dar vrem să evadăm din Bucureşti, mergem la munte. Pentru mine cea mai frumoasă zonă de munte din ţară este în Retezat. Mama mea a construit acolo o cabană superbă care a devenit locul perfect pentru relaxare şi aer curat“, spunea recent şi Andreea Altay, unul dintre proprietarii multibrandului Victoria Gllery.

Astfel, fie că au ales destinaţii locale, fie destinaţii europene sau exotice, românii au făcut în ultimul an înconjurul lumii.