Travel

Staţiuni cu greutate înainte de '89 precum Băile Felix, Sovata sau Băile Herculane îşi trăiesc acum a doua tinereţe. Spa-uri şi hoteluri de cinci stele le repun pe harta turismului local

18 aug 2017 7410 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Băile Felix, Sovata, Călimăneşti-Căciulata sau Băile Herculane erau nume cu greutate în turismul românesc de altădată. Timpul nu a fost însă blând cu aceste staţiuni, astfel că, au ajuns după ’89, să fie privite ca fiind îmbătrânite, degradate chiar de lipsa unor investiţii care să le pună iar pe harta turistică a României.

În ultimii ani situaţia s-a schimbat, iar aceste „refugii“ preţioase din patrimoniul local ajung să îşi trăiască a doua tinereţe după ce spa-urile de ultimă generaţie au apărut în peisaj, iar turismul balnear capătă noi valenţe.

 

„Segmentul de lux creşte într-un ritm rapid în turismul intern. Turiştii care solicită astfel de servicii aleg spaţii de cazare cu suprafeţe mai generoase, servicii spa şi masaj, excursii de o zi spre destinaţiile turistice din zonă, servicii de masă în sistem bufet suedez“, spun consultanţii agenţiei de turism Eximtur, una dintre cele mai importante din România. Agenţia este specializată în business travel, organizare de evenimente şi leisure travel, iar anul trecut a orchestrat vacanţe în România pentru peste 80.000 de clienţi.

Odată cu creşterea cererii, agenţia şi-a dezvoltat la rândul său oferta cu cazări şi evenimente în castele şi conace transilvănene renovate şi aduse în circuitul turistic, „apreciate de turişti pentru caracterul inedit şi pentru exclusivitate“.

Acesta nu este însă singurul segment de piaţă pentru care turiştii încep să prindă gustul. În ceea ce priveşte turismul balnear, se abandonează uşor-uşor percepţia că se adresează persoanelor de vârsta a treia, aflate la tratament, şi că oferă servicii modeste şi o atmosferă plictisitoare.

Răsfăţul în hoteluri de patru sau cinci stele, cu servicii premium atât de cazare şi masă, cât şi pentru tratamentul balnear, cu pârtii de schi şi snowboard, dau o nouă faţă unei imagini cândva prăfuite.

„Mari unităţi de cazare cu baze de tratament celebre în anii ’70-’80 au fost complet renovate şi aduse la standardele secolului XXI, alte unităţi au fost construite integral, oferind turiştilor, pe lângă partea de cazare, şi servicii spa cu masaje aromatice, relaxante, saune, piscine, jacuzzi, împachetări în ciocolată, miere“, explică reprezentanţii Eximtur. În staţiunea Băile Felix, de exemplu, au fost renovate, în urma unor investiţii masive, toate unităţile de trei şi de patru stele şi a fost construit un hotel nou de cinci stele, cu un ştrand complet renovat. La Sovata, autorităţile au investit în infrastructura staţiunii, dar şi în partea de cazare şi în baza de tratament, în vreme ce staţiunea Băile Herculane renaşte încet, dar sigur, având potenţial pentru a deveni cea mai frumoasă staţiune balneară din ţară, mai ales că peisajul joacă un rol important în acest film.

„Recent, am descoperit Sovata şi împrejurimile ei. Am fost impresionată de potenţialul turistic. Poţi petrece o săptămână de vacanţă fără să te plictiseşti combinând activităţi outdoor cu timp de delectare în centrul spa“, spune Anca Nichifor, proprietara companiei de servicii personalizate de turism Jet Set Planner.

Agenţiile de turism aşteaptă însă investiţii şi în alte zone cândva celebre ca destinaţii turistice, printre care Sângeorz Băi, Lacul Sărat şi Sărata Monteoru.

Ce-i lipseşte turismului românesc? Infrastructura, care pune, nu de puţine ori, piedici în calea turiştilor străini şi chiar a celor români. Adesea, o investiţie de calibru poate să reînvie o întreagă zonă sau staţiune, cum ar fi cazul Băilor Sărate din Turda, spun consultanţii Eximtur. Însă, adaugă tot ei, „este foarte greu să aştepţi turişti cu masa pusă dacă ei ajung obosiţi şi amărâţi de pe drumurile sparte până la destinaţie sau dacă stau ore întregi blocaţi în trafic“.

Momentan, românii preferă litoralul, centrele balneare şi staţiunile montane de pe Valea Prahovei, în timp ce turiştii străini înclină mai degrabă către turismul cultural, astfel că nu vor rata niciodată ocazia de a vedea oraşe medievale precum Sighişoara, Braşov sau Sibiu. Zona Bucovinei şi Clujul sunt alte destinaţii „fierbinţi“ pentru turiştii de peste hotare. Ei nu  ratează nici castelele Peleş şi Bran, dar şi circuitele tradiţionale din Maramureş şi Bucovina.

Unii străini s-au îndrăgostit atât de tare de România, încât au cumpărat ei înşişi case în Transilvania, le-au renovat şi le-au introdus în circuitul turistic.

„Am descoperit recent hotelul Fabesca din Sovata şi a fost o reală surpriză pentru mine. Un hotel boutique, cu design minimalist, cu spaţii generoase, cu oameni ospitalieri. Vara aceasta, pe lista mea se află şi Bio Valeputna, un chalet foarte frumos (o cabană - trad.) din Bucovina. Ca restaurant, unul dintre preferatele mele este Clos de Colombes, din Olimp, pentru că îmi plac cinele foarte liniştite pe terasă“, spune Anca Nichifor, proprietara Jet Set Planner.

În urmă cu mai bine de un deceniu, franţuzoaica Anne Marie Rosenberg achiziţiona undeva în apropierea staţiunii Olimp de pe litoral o proprietate aflată în ruine, pe care a transformat-o în Domeniile Clos des Colombes - restaurant, cramă şi vie. Şi ea nu este decât un exemplu. Dar, la fel, există şi antreprenori români care au simţit potenţialul turismului local.

„Acum o lună am stat la Resort David, o pensiune în creierii pădurii, sus pe un deal. Mi-a plăcut eleganţa pe care am găsit-o în pensiune. În orice colţ m-aş fi uitat, totul era realizat cu foarte mult bun-gust. Cred că ar trebui investit mai mult în zone de relaxare în Bucureşti şi în jurul oraşelor mari“, spune Diana Tâmpu, general manager al agen­ţiei de turism Oxigen Tour, care organizează frecvent tururi în ţară, în special pentru călătorii aventuroşi.

Pe scurt, „ţara noastră-i o comoară“ ce aşteaptă să fie descoperită.

 

Propunere de vacanţă în zona Transilvaniei
(Jet Set Planner)

♦ Ziua 1: Descoperim oraşul Sighişoara şi cetatea din localitate. Oraşul medieval este unul dintre cele mai frumoase din România, nu degeaba a fost inclus pe lista patrimoniului UNESCO.

♦ Ziua 2: Călătoria se continuă cu o vizită în satul Viscri, unul dintre cele mai cunoscute din România datorită promovării realizate de Prinţul Charles al Marii Britanii în ultimii ani.

♦ Ziua 3: Câteva ore de mişcare sunt bine-venite, astfel că putem opta pentru o şedinţă de echitaţie pe Domeniul Dracula Daneş şi plimbare cu biciclete spre satele Copşa Mare şi Biertan.

♦ Ziua 4: Nicio călătorie în Transilvania nu poate fi completă fără o vizită la Salina Praid şi o plimbare cu mocăniţa.

♦ Ziua 5: Natura din zonă este mereu surprinzătoare, astfel că în această zi putem face o plimbare în jurul lacurilor Ursu şi Sfânta Ana.

♦ Ziua 6: Ultima zi din călătoria noastră în Transilvania va fi complet diferită de toate celelalte, astfel că vom opta pentru o sesiune de lucru manual într-un atelier de olărit din Corund.

 

Propunere de vacanţă în Apuseni
(Oxigen Tour)

♦ Ziua 1: Munţii Apuseni sunt recunoscuţi pentru palatele lor subterane împodobite maiestuos. Vizităm pe rând cel mai mare gheţar din Europa - Scărişoara, apoi peştera cu cele mai multe formaţiuni şi schelete de urşi de cavernă - Peştera Urşilor.

♦ Ziua 2: Ne dedicăm celui mai mare complex carstic din Europa - Cetăţile Ponorului, un fenomen carstic unic şi ieşit din comun, astfel că şi traseele sunt inedite.

♦ Ziua 3: Cheile Galbenei - pereţi de stâncă gigantici, erodaţi de apa Văii Galbene în forme spectaculoase, grote şi peşteri ascunse, un râu subteran, Cascada Evantai şi Izbucul Galbenei - câteva dintre motivele pentru care merită să facem acest traseu plin de adrenalină din Apuseni.

♦ Ziua 4: Vizităm parcul şi Palatul Brukenthal de la Avrig, unicul parc baroc din sudul Transilvaniei.