Eveniment

1,9 mil. euro de la UE pentru un depozit frigorific

1,9 mil. euro de la UE pentru un depozit frigorific
19.07.2010, 23:07 5214

Trei ani de muncă şi teancuri de dosare de sute de pagini depusela autorităţi este pe scurt traseul pe care o companie l-a parcurspentru a obţine o finanţare europeană de 1,9 mil. euro necesarăpentru construcţia unui depozit frigorific în care primii zececlienţii ţin carne, mezeluri, peşte sau îngheţată.

Drumulcompaniei Group Millenium 2000, firmă cu acţionari turci, caredeţine hotelul Duke de trei stele din Capitală, pentru a obţinebani de la UE a început în urmă cu mai mult de trei ani, cândcompania a achiziţionat un teren cu o suprafaţă de 30.000 de metripătraţi în localitatea Popeşti-Leordeni pentru care a plătit 2 mil.euro.

"După deschiderea hotelului în 2002, acţionarii companiei auînceput investiţii şi în domeniul imobiliar. Astfel, în 2007 a fostachiziţionat, printre alte parcele, şi terenul din Popeşti-Leordeniîn ideea de a dezvolta pe el un proiect", spune Mona Petre,managing director al companiei Group Millenium 2000 (care cuprindehotelul Duke,depozitul frigorific Duke Logistics, precum şi investiţiiimobiliare). Următorul pas făcut de companie a fost apelarea la ofirmă de consultanţă şi realizarea unui studiu de piaţă. "Lasfârşitul lui 2007 ştiam că va urma să construim pe acel teren undepozit frigorific, pentru că, în urma studiului, am constatat căexista un deficit în Bucureşti de astfel de depozite. Fiind niştedepozite speciale, necesită o investiţie destul de mare."

Au ales firma de consultanţă prin recomandare

Firma de consultanţă cu care au colaborat şi care avea săîntocmească câteva luni mai târziu dosarul pentru obţinerea uneifinanţări europene este Agriculture Capital & Engineering. "Amales firma de consultanţă prin recomandare, ştiam că mairealizaseră proiecte pe fonduri europene de pre-aderare pentruagricultură şi aveau experienţă", precizează Mona Petre.

La începutul lui 2008 au fost demarate procedurile de accesare afondurilor UE, iar în martie, când s-a lansat apelul de proiectepentru măsura 123, "Creşterea valorii adăugate a produseloragricole şi forestiere", a fost depus proiectul "Depozit frigorificpentru produse congelate de origine animală" la Agenţia de Plăţipentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP). "A durat în jur dedouă luni întocmirea proiectului", afirmă Mona Petre, care estemanagerul de proiect pentru depozitul frigorific Duke Logistics şicare spune că primul dosar a avut în jur de 400 de pagini.

"Poate că nouă ni s-a părut uşor să accesăm fondurile europene,pentru că am avut oameni care cunoaşteau procedurile. Cred că maigreu le este micilor întreprinzători care îşi întocmesc singuridosarul. Trebuie să lucrezi cu specialişti. Dacă eşti informat şi ştii paşii pe caretrebuie să-i faci, nu te prinde hăţişul."

După depunere, dosarul a fost evaluat de APDRP şi semnat înseptembrie, când au fost demarate procedurile de implementare.Lucrările pentru punerea în funcţiune adepozitului au fost prevăzute să se deruleze pe o perioadă de doiani.

"După semnarea contractului am început să pregătim dosarul deachiziţii, am făcut licitaţie pentru alegerea constructorului, iarconstrucţia efectivă a început în ianuarie 2009 şi a fostfinalizată în acest an în iulie. Am împărţit perioada deimplementare în cinci etape, având în vedere că vorbim de oinvestiţie destul de mare de 7 milioane de euro." În momentul încare a depus proiectul în 2008, compania a solicitat fondurieuropene de 1,9 mil. euro. "Puteam să primim 40% din valoareaeligibilă a proiectului, dar nu mai mult de 2 milioane de euro,echivalentul în lei, la cursul pe care îl aveam în studiul defezabilitate."

Datorită fluctuaţiilor de curs, compania a suportat dinbuzunarul propriu aproape 300.000 de euro. "Am luat până la urmă înjur de 1,6 mil. euro. Trebuie să-ţi asumi nişte riscuri în momentulîn care demarezi un astfel de proiect", precizează Mona Petre.

Cine ia banii:

Compania:Group Millenium 2000 din Bucureşti

Proiectul: "Depozit frigorific pentru produse congelate deorigine animală"

Valoarea totală a proiectului: 7 mil. euro

Suma pe care o primesc de la UE: 1,9 mil. euro

Investiţia a fost finanţată printr-un credit bancar de 3milioane de euro şi din sursele proprii ale companiei. În primaetapă a fost construit depozitul şi achiziţionat echipamentul defrig, care a costat peste 1 milion de euro şi care a fost făcut pecomandă la o uzină din Danemarca. În a doua etapă au fostachiziţionate rafturile, echipamentele de lucru: stivuitoarele,transpaletele electrice, maşinile de înfoliat,paleţii.

Depozitul este construit pe o suprafaţă de 10.000 de metripătraţi, iar intenţia companiei este de a continua cu construcţiaaltor trei depozite.

"Depozitul are 5.400 de metri pătraţi, din care 4.700 de metripătraţi sunt spaţii de depozitare şi birouri. Este structurat peşapte celule de frig de dimensiuni variabile între 250 şi 700 demetri pătraţi, fiecare celulă are montate rafturi pe şase nivele.Eficientizându-se spaţiul foarte mult am ajuns la o capacitate de8.000 de locaţii. Este o construcţie mai specială la care estenevoie de materiale de construcţii de calitate", precizeazămanagerul proiectului.

După fiecare etapă de implementare, compania a depus un dosar derambursare a cheltuielilor. "Banii ne-au fost decontaţi în 2-3săptămâni de la momentul la care am depus dosarele de plăţi. Dacădosarul este întocmit corect, nu durează mult până să primeştibanii. Am finalizat investiţia şi acum urmează să depunem şiultimul dosar de rambursare în august."

În depozitul frigorific care a fost deschis pe 9 iulie se potdepozita produse congelate de origine animală precum: carne,îngheţată, lactate, mezeluri, peşte. Temperatura de depozitare esteîntre -4 şi -20 de grade. În funcţie de tipul de marfă paletizată,depozitul poate să stocheze în medie 6.500 de tone de produse.

"Acum avem 20 de angajaţi. Ne-am propus să funcţionăm non-stop,astfel încât clienţii să poată la orice oră să descarce marfa sausă o încarce. Când vom ajunge să funcţionăm în acest sistemprobabil vom dubla numărul de angajaţi."

În prezent, Duke Logistics are încheiate contracte cu zececlienţi care depozitează în jur de 1.000 de tone de produse.

"Ne-am promovat direct, din iarnă, lucrăm la capitolul marketingşi vânzări, am avut întâlniri cu potenţiali clienţi Avem deja zececlienţi şi suntem în discuţii avansate cu un număr similar declienţi."

Amortizarea investiţiei a fost estimată în 2007 la cinci-şaseani, însă în actuala situaţie economică, Mona Petre spune că s-arputea recupera investiţia în jur de zece ani.

Tariful de închiriere se negociază în funcţie de cantitateadepozitată şi de rulajul cu marfa respectivă. "Estimez o cifră deafaceri de 5-600.000 de euro în acest an, având în vedere căfuncţionăm doar şase luni."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO