Eveniment

100 de şcoli iau bani de la UE pentru clase sau terenuri de sport

100 de şcoli iau bani de la UE pentru clase sau terenuri de sport

Autor: Adriana Rosoga

13.09.2010, 23:47 129

Într-o perioadă în care banii alocaţi de la bugetul de statpentru refacerea instituţiilor de învăţământ sunt tot mai puţini,peste 100 de şcoli, licee şi universităţi au câştigat proiecteeuropene pentru 110 mil. euro de la UE, bani care vor fidirecţionaţi către construcţia de ateliere şcolare, refacereaterenurilor de baschet sau de fotbal, reabilitare termică aunităţilor de învăţă­mânt, achiziţia de mobilier şcolar,reabilitarea campusurilor universitare, construcţia de şcoli saunoi săli de clasă. Valoarea totală a acestor proiecte semnate pânăla 13 august se ridică la 160 mil. euro.

Consiliile judeţene, primăriile, univer­sităţile, care suntbeneficiarii acestui program, au la dispoziţie în perioada2007-2013 fonduri europene de peste 240 mil. euro pentru proiectede refacere a infrastructurii de învăţământ, prin ProgramulOperaţional Regional (POR), domeniul 3.4 "Reabilitarea,modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructuriiedu­caţio­­nale preuniversitare, universitare şi a infrastructuriipentru formare profesională continuă." În acest moment, conformreprezentanţilor Ministerului Dezvoltării şi Turismului caregestionează acest program, nu se mai pot depune proiecte, deoarecevaloarea proiectelor depuse depăşeşte cu cel puţin 50% baniialocaţi. Pentru o instituţie de învăţământ se pot obţine până la 70mil. lei (16,7 mil. euro), valoarea finanţării nerambursabile fiindde maximum 98% din valoarea cheltuielilor pe care UE ledecontează.

"Banii europeni trebuie folosiţi şi este singura şansă de areface şcolile. Am făcut loc în bugetul primăriei pentru finanţareaacestor proiecte", spune Dinu Ilie, primarul oraşului Titu.Primăria din Titu are în derulare patru proiecte pentrureabilitarea şi modernizarea a două şcoli şi două licee cu ovaloare totală de 8 milioane de euro. Printre proiectele derulatese nu­mără construirea unei şcoli cu 22 de săli de clasă,reabilitarea unui internat, mansardarea unui corp de clădire princonstruirea a şase săli de clasă şi a unei biblioteci.

Cea mai mare finanţare nerambursabilă pe care Primăria oraşuluiTitu o va obţine este de 10,2 mil. lei, plus 1,5 mil. lei de labugetul naţional, adică 2,7 mil. euro, destinaţi Liceului teoretic"Iancu Vissarion". "Acest proiect este în prima fază de licitaţieşi în câteva zile vom anunţa câştigătorul. După anunţareacâştigătorului vor începe lucrările care ar trebui să fiefinalizate în şase luni. Vom reamenaja terenul de baschet şiterenul de handbal al liceului. Cantina, care nu a mai fostutilizată din 1990, o vom transforma în sală de festivităţi pentrua aduce un venit în plus. Vom achiziţiona mobilier pentru cămine,instalaţii de sonorizare pentru sala de festivităţi", mai spuneDinu Ilie.

Şi Consiliul Judeţean Iaşi derulează un proiect de refacere apatru şcoli pentru copii cu probleme speciale, cu o valoare totalăde 33,3 mil. lei (7,9 mil. euro), din care fondurile UE reprezintăpeste 22,6 mil. lei (5,3 mil. euro). "Termenul de finalizare alucrărilor este 17 decembrie 2011. Lucrările se vor desfăşura fărăa perturba activitatea didactică, proiectantul având în vedereacest fapt, în estimarea duratei şi a fluxului lucrărilor. Conformproiectului, dotările vor fi: echipamente didactice, echipamentepentru pregătire profesională, echipamente IT, în sumă de 4,2 mil.lei", spune Sebastian Tătaru, purtător de cuvânt al ConsiliuluiJudeţean Iaşi care va contribui la acest proiect cu 7 mil. lei (1,7mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO