Eveniment

11 firme sunt suspectate de participarea cu oferte trucate la lucrări de drumuri în Capitală. Concurenţa a descins dimineaţă la sediile companiilor

11 firme sunt suspectate de participarea cu oferte trucate la lucrări de drumuri în Capitală

Autor: Andreea Neferu

16.02.2012, 12:03 1752

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind o posibilă înţelegere între 11 companii de construcţii de a participa cu oferte trucate la licitaţiile de întreţinere şi administrare a străzilor din Bucureşti. Printre cele 11 companii se numără Tehnologica Radion, controlată de Theodor Berna, Euro Construct Trading 98 (Dan Beşciu şi Sorin Vulpescu), Straco Grup (Alexandru şi Traian Horpos), Delta ACM 93 (Florea Diaconu) sau Strabag (Austria).

Investigaţia Concurenţei vizează şase licitaţii, în urma cărora cele 11 companii au câştigat contracte de 1,46 mld. lei (347 mil. euro) pentru perioada 2011-2014.

"Avem indicii că ar exista o înţelegere între companiile inspectate de a participa cu oferte formale la cele şase licitaţii, fără să se concureze în mod real. În acest fel, contractele au fost adjudecate prin rotaţie", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor. Reamintim că din septembrie 2009, autoritatea română de concurenţă a adoptat noile instrucţiuni privind politica de clemenţă, instrucţiuni care se aplică atât înţelegerilor orizontale, cât şi restricţionărilor verticale foarte grave.

Legea concurenţei interzice orice înţelegeri exprese sau tacite între agenţii economici ori asociaţiile de agenţi economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurenţei, în special cele care urmăresc participarea, în mod concertat, cu oferte trucate la licitaţii sau la orice alte forme de concurs de oferte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO