Eveniment

123 de companii la care statul este acţionar au înregistrat în 2015 pierderi de 250 milioane de lei

123 de companii la care statul este acţionar au...

Autor: Departamentul Economic

14.12.2016, 13:16 179

18 companii dintre cele 278 de companii la care Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) este acţionar majoritar sau minoritar nu şi-au depus încă bilanţul pentru anul 2015. „Starea companiilor moitorizate sau administrate de AAAS a fost cel mai adesea caracterizată de disfuncţionalităţi, lipsă de transparenţă şi politizare excesivă. Această realitate a făcut obiectul unei interpelări parlamentare cu privire la situaţia companiilor de stat, pe care am adresat-o către patru instituţii cheie ale statului: Ministerul Finanţelor Publice, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, Ministerul Economiei şi Ministerul Energiei, în data 29 noiembrie”, precizează deputatul.

Cele mai mari pierderi au fost înregistrate de către companiile Sometra (89,7 milioane lei), Studiourile Media Pro de la Buftea (30,5 milioane lei) şi Unita Turism Holding cu sediul la Timişoara (27,3 milioane lei). Pierderile acestor trei companii reprezintă mai mult de jumătate dintre pierderile totale înregistrate, mai precis 59% din companiile la care AAAS este acţionar.

Cele mai mari profituri au fost înregistrate de companiile Romaqua Group (Borsec) care a înregistrat un profit în anul 2015 de aproape 47 milioane lei, Zaharul (Oradea) cu un profit de 38,6 milioane lei, Chimcomplex Borzeşti cu un profit de 13 milioane de lei, respectiv Imotrust cu un profit de 8,5 milioane de lei şi Ropharma/Iassyfarma care a înregistrat câştiguri de 7,9 milioane lei, în anul 2015. Profiturile primelor 3 companii reprezintă 33% din totalul excedentelor înregistrate.

În opinia deputatului Andreea Paul nu mai există niciun argument pentru finanţarea publică a unei instituţii de tipul AAAS, care de la bun început a fost croită pe termen limitat. „Politicul a găsit mereu variante pentru prezervarea sinecurilor şi supra-popularea acestei instituţii, cu eficienţă atât de redusă în monitorizarea şi valorificarea activelor statului şi cu atribuţii suprapuse în bună măsură cu cele ale Ministerelor de Economie şi de Finanţe”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO