Eveniment

160.000 € de la UE pentru productia de carton ondulat

03.09.2009, 00:00 2758

Compania Intinex din Piatra-Neamt, care produce ambalaje dincarton ondulat si care anul trecut a inregistrat o cifra de afaceride 86.000 de euro, va primi fonduri europene nerambursabile de161.000 de euro pentru constructia unei hale de productie de 448 demetri patrati si achizitionarea unei linii de productie a cutiilordin carton ondulat.

Sotii Nechifor, de profesie ingineri, care au pornit afacerea cucarton ondulat in urma cu noua ani, au depus anul trecut in iunieproiectul "Constructie hala de productie si achizitie utilajepentru SC Intinex, in localitatea Piatra-Neamt", la Agentia pentrudezvoltare regionala nord-est (ADR Nord-Est - adrnordest.ro), incadrul Programului Operational Regional (POR), "Sprijinireamicrointreprinderilor".

"Proiectul, care are o valoare totala de 274.000 de euro, a fostsemnat anul acesta in mai. Pana acum am functionat

intr-un spatiu inchiriat unde capacitatea de productie este micasi ne-am dorit propria noastra hala de productie la standardeeuropene, mai ales ca aveam un teren achizitionat de 1.442 de metripatrati pe care se putea face constructia. Ne-am gandit sa apelamla fonduri europene pentru ca valoarea investitiei este mare si dinfondurile proprii nu reuseam sa incepem o lucrare de aceastadimensiune", spune Tereza Nechifor, asociata firmei Intinex.

Proiectul are patru etape de implementare. "Suntem omicrointreprindere cu patru angajati, deci sursele noastrefinanciare sunt limitate. Am structurat proiectul astfel incat cubanii dintr-o transa de rambursare sa putem sa acoperim urmatoareaetapa de investitie. Cele patru trase sunt in procent de 20, 30, 30si 20%", mai spune Treza Nechifor, care estimeaza ca in septembrieva depune si prima cerere de rambursare.

Pentru intocmirea dosarului, firma Intinex a colaborat cu ofirma de consultanta. "Intocmirea unui astfel de dosar nu este ojucarie. Este nevoie de persoane cu experienta care sa stie sa legetoate informatiile, astfel incat dosarul sa fie cat se poate decomplet".

Firma se afla in prezent in faza de constructie a halei deproductie. "Mai avem cateva aspecte de pus la punct inainte saincepem lucrarile, intre care sa intocmim un panou publicitar undesa aratam cine este finantatorul si ce valoare are proiectul",spune Nechifor.

In urma finalizarii proiectului, firma va creste capacitatea deproductie de trei ori si va crea noua locuri de munca. "Am vrut demai multe ori sa renuntam la proiect, cu toate ca avem un contractsemnat. In prezent intampinam greutati legate de creditare. Ni sesolicita garantii mari pentru o microintreprindere. Chiar daca ampus ca garantie imobilele familiei si ne ajuta si Fondul deGarantare a creditelor pentru IMM, tot nu reusim sa acoperim ce nise cere. De asemenea, speram ca Agentia de plati sa ne rambursezein timp optim banii, maximum doua luni de la depunerea cererii derambursare, astfel incat sa avem continuitate in lucrari", spuneNechifor.

Intinex este in discutii pentru accesarea unui credit de 800.000de lei, insa spune ca este posibil ca banca sa nu ii acorde decatjumatate din suma.

Anul trecut, microintreprinderea a inregistrat o cifra deafaceri de 86.000 de euro. Principalii clienti ai firmei suntfirmele din judetul Neamt.

"Vrem sa ne extindem in zona Moldovei. Avem in prezent un clientmare pentru care lucram, o firma italiana si mai multe firme mici.Vanzarile fata de anul trecut nu au scazut, din acest punct devedere criza nu ne-a afectat", mai spune Nechifor.

Cine ia banii:

Compania: Intinex din Piatra-Neamt

Obiect de activitate: productie ambalaje din carton ondulat

Proiectul: "Constructie hala de productie si achizitie utilajepentru SC Intinex, in localitatea Piatra-Neamt"

Valoarea totala a proiectului: 274.000 de euro

Suma pe care o primesc de la UE: 161.000 de euro

Cifra de afaceri in 2008: peste 86.000 de euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO