Eveniment

25.000 de tichete pentru Rabla 2015, eco-bonusuri de la 750 la 2.500 de lei

25.000 de tichete pentru Rabla 2015, eco-bonusuri de la...

Autor: Laura Mitran

02.04.2015, 00:04 415

Trei variante de eco-bonus, în valoare de 750, 1.500 şi 2.500 de lei, vor fi disponibile, alături de cele 25.000 de tichete, dintre care 20.000 pentru persoane fizice şi 5.000 pentru persoane juridice, în programul Rabla 2015, anunţă Ministerul Mediului.

Producătorii, importatorii şi distribuitorii de autoturisme se pot înscrie, de miercuri, în Programul Rabla, depunându-şi dosarele la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Depunerea dosarelor se va face în perioada 1 - 10 aprilie, urmând ca AFM să le analizeze şi să publice lista producătorilor respinşi, care pot depune contestaţii în termen de cinci zile.

Ulterior, va fi publicată lista producătorilor validaţi să participe la programul din acest an, alături de lista colectorilor autorizaţi de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM).

Programul destinat persoanelor fizice va fi demarat imediat după finalizarea acestor proceduri.

Condiţiile de participare la programul Rabla 2015, precum şi documentele pe care trebuie să le depună producătorii/dealerii auto pot fi găsite în Ghidul de finanţare a programului, pe site-ul AFM.

În cadrul programului Rabla 2015, cu o valoare totală de 200 milioane lei, a fost alocat un număr de 20.000 de tichete pentru persoane fizice şi 5.000 de tichete pentru persoane juridice si instituţii publice. Tichetele vor fi alocate electronic, în sistemul informatic gestionat de AFM.

În urma dezbaterii publice, valoarea eco-bonusurilor acordate în program a fost modificată faţă de varianta iniţială propusă.

Astfel, valoarea eco-bonusurilor este următoarea: 750 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, în regim de funcţionare mixt, potrivit menţiunilor înscrise în certificatul de conformitate al autovehiculului nou; 1.500 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid (tehnologii hibrid convenţionale) şi 2.500 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid (tehnologii avansate de tip plug-in).

În continuare, se menţine posibilitatea cumulării a maxim două eco-bonusuri, cu menţiunea că aceasta se poate realiza numai între un eco-bonus de 750 de lei şi unul din celelalte două categorii.

"În urma dezbaterilor, s-a ajuns la concluzia că este nevoie de acordarea unor eco-bonusuri diferenţiate, cu o valoare mai mare pentru autoturismele care poluează cel mai puţin. Considerăm că această decizie reprezintă încă un pas spre un program Rabla 2016 pe care ni-l dorim sută la sută ecologic", a declarat Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Iniţial, Gavrilescu a anunţat că valoarea eco-bonusului acordat pentru achiziţia unei maşini ecologice va creşte de la 500 la 1.500 de lei.

Valoarea tichetului Rabla va fi tot de 6.500 de lei.

Tichetele vor fi distribuite, prin sistemul electronic centralizat al AFM, celor care îşi casează maşina mai veche de opt ani, pentru a fi întrebuinţate la achiziţia de autoturisme noi. Aceştia vor putea ceda această primă de casare în favoarea unui terţ, dacă nu doresc să îşi cumpere ei un autoturism nou.

Pentru achiziţia unor autoturisme noi cât mai nepoluante, se acordă şi eco-bonusuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO