Eveniment

250.000 de euro de la UE pentru o sera de tomate

20.04.2010, 23:04 5270

Firma Lusin Garden din judetul Hunedoara vrea sa construiasca osera pentru productia de rosii pentru care a solicitat fondurieuropene de peste 250.000 de euro. Firma detine inca doua sere cu osuprafata de 6.000 de metri patrati unde productia a inceput inacest an.

"Rosiile care se vand pe piata locala provin in proportie de 80%din import. Am vazut o oportunitate in dezvoltarea unui astfel debusiness in care am inceput sa investesc in urma cu patru ani. Vremsa dezvoltam o suprafata mai mare pentru cultivarea rosiilor si pelanga cele doua sere pe care le avem vom mai infiinta inca una cu osuprafata de 3.100-3.200 de metri patrati pentru care am solicitatfinantare europeana", spune Lucian Rus, administratorul LusinGarden.

Tot in cadrul proiectului, care are o valoare de peste 500.000de euro, se va construi si o unitate de procesare pentru productiade suc de rosii. "Am depus anul trecut proiectul si in cateva lunia fost aprobat. Perioada de implementare este de doi ani de zile,insa la sfarsitul anului noi ne-am propus sa-l finalizam pentru aincepe productia."

Proiectul "Construire sera legume si anexe sat Uroi, judetulHunedoara" a fost depus in cadrul Programului National deDezvoltare Rurala (PNDR), masura 121 - "Modernizarea exploatatiiloragricole". "Dupa semnarea contractului urmeaza faza de depunere aproiectului tehnic , dupa care va urma licitatia pentruachizitionarea componentelor serei si faza de implementare. Vrem saachizitionam un sistem automatizat complet pentru intregul procesde productie a rosiilor pentru a avea un randament mai bun",precizeaza Rus.

Partea de confinantare va veni dintr-un credit bancar si dinsursele proprii ale firmei. Lucian Rus spune ca intentioneaza cadupa finalizarea proiectului cu fonduri europene sa investeascaintr-o noa sera cu o suprafata de 10.000 de metri patrati pentrucare ar putea solicita o noua finantare europeana. "Pentru a firentabila sera ar trebui sa avem o productie de 3-400 de tone derosii la hectar pe an."

Firmele si persoanele fizice autorizate care vor sa ia fondurieuropene pentru constructia unei sere de legume vor putea depune inacest an proiecte in cadrul celor doua sesiuni estimate a fideschise in mai si octombrie, bugetul total alocat fiind de 250mil. euro. In cadrul acestei masuri se mai pot obtine finantarieuropene pentru infiintarea plantatiilor de pomi, arbustifructiferi si capsuni, infiintarea pepinierelor de vita-de-vie,pomi fructiferi si arbusti.

Cine ia banii:

Compania: Lusin Garden din judetul Hunedoara

Obiect de activitate: productia si procesarea legumelor

Proiectul: "Construire sera legume si anexe sat Uroi, judetulHunedoara"

Suma pe care o primesc de la UE: 250.000 de euro

Valoarea totala a proiectului: 500.000 de euro

Proiectul a fost depus in cadrul PNDR, masura 12

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO