Eveniment

256 de milioane de euro de la UE au intrat in buzunarul beneficiarilor in primele cinci luni

256 de milioane de euro de la UE au intrat in buzunarul beneficiarilor in primele cinci luni
06.06.2010, 23:44 26

Aproape 256 de milioane de euro au intrat in primele cinci luniin conturile firmelor si autoritatilor publice beneficiare defonduri structurale europene, ceea ce inseamna un nivel dublu fatade perioada similara a anului trecut.

Autoritatile estimeaza pentru 2010 plati in cuantum de 1-1,3mld. euro, in conditiile in care anul trecut 600 mil. euro au merscatre beneficiari ca rambursari si sume acordate in avans.

"De la 31 decembrie 2009 pana la 31 mai 2010 au fost efectuateplati catre beneficiari in valoare de 256 de milioane de euro.Tinand cont ca anul trecut, in primul semestru, s-au facut plati decirca 100 de milioane de euro, iar in partea a doua a anuluiacestea s-au triplat si au ajuns la 437 de milioane de euro, neasteptam ca pana la sfarsitul anului 2010 sa atingem pragul de1-1,3 miliarde de euro", a spus, Catalin Vatafu, consilier al primului-ministru, citat de Mediafax.

Mai mult de jumatate din totalul platilor efectuate sunt baniacordati beneficiarilor programului regional (POR), iar ale fonduriau fost alocate pentru proiecte din cadrul programelor sectorialeCresterea Competitivitatii Economice, Mediu si DezvoltareaResurselor Umane.

"Trebuie apasata pedala de acceleratie in atragerea banilor dela UE, pentru ca pana la sfarsitul acestui an trebuie sa cheltuimbanii alocati pentru 2007. Ne miscam inca greu cu platile, seintarzie foarte mult. De exemplu, avem un proiect pe resurse umaneunde am depus cererea de rambursare in ianuarie, iar banii de la UEau venit la inceputul lunii iunie", spune Dragos Jaliu, partener alfirmei de consultanta Structural Consulting Group.

In primele cinci luni ale anului au fost depuse pentru obtinereade finantare nerambursabila 2.402 proiecte in valoare de 8,79miliarde de euro si au fost aprobate 454 de proiecte cu o valoaretotala de 1,54 miliarde de euro.

In acelasi interval au fost semnate 440 de contracte, cu ovaloare eligibila de 1,73 mld. euro. Acestea sunt primele dateoficiale ale stadiului absorbtiei in primele cinci luni, ultimaraportare realizata de Autoritatea pentru CoordonareaInstrumentelor Structurale (ACIS), care gestioneaza asistentanerambursabila de la UE, fiind in luna aprilie. Astfel, in primelepatru luni ale anului rambursarile si sumele acordate in avans(prefinantarile) s-au cifrat la circa 180 mil. euro, rataabsorbtiei pentru perioada 2007-2010 ajungand la 8,88%.

ACIS publica lunar stadiul atragerii fondurilor europeneincepand din ianuarie 2009.

Autoritatile au anuntat ca pana la sfarsitul lunii iulie va fimodificata, schema ajutorului de stat de minimis, astfel incatpentru microintreprinderi cofinantarea sa fie redusa la zero incazul proiectelor ce nu depasesc 200.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO