Eveniment

3.000 de locuri de muncă create cu ajutorul BERD

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Raluca Ghinea

13.03.2015, 00:02 418

BERD a acordat consultanţă până în prezent unui număr de peste 550 de IMM-uri din România, în urma căreia trei sferturi dintre firme şi-au sporit afacerile într-o perioadă de un an, iar peste jumătate au avut productivitate mai mare şi au angajat cumulat 3.000 de persoane.

"Aproape 74 de procente dintre aceste întreprinderi şi-au mărit cifra de afaceri într-un an, în timp ce 57 de procente şi-au mărit productivitatea. Mai mult de jumătate din companii şi-au mărit numărul de angajaţi, astfel fiind create aproximativ 3.000 de locuri de muncă", se arată într-un comunicat al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Instituţia internaţională se va implica, alături de Guvern, într-un program pe cinci ani pentru susţinerea IMM-urilor din România, cele două părţi semnând joi, la Bucureşti, un memorandum de înţelegere, care va constitui cadrul cooperării pentru implementarea programului.

Documentul a fost semnat de ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, şi directorul BERD pentru România, James Hyslop.

Programul vizează creşterea competitivităţii IMM-urilor prin accesul la expertiza furnizată de consultanţi locali şi internaţionali, pe principiul partajării costurilor.

Proiectele susţinute vor ajuta IMM-urile să implementeze standarde de calitate, să-şi optimizeze acţiunile de marketing, operaţiunile, eficienţa energetică şi alte aspecte ale activităţii acestora, precum şi să dezvolte strategii sau rapoarte financiare.

BERD va va susţine totodată piaţa de consultanţă din România, oferind consultanţilor oportunităţi de dezvoltare profesională şi training.

"Am obţinut rezultate impresionante de la lansarea programului Small Business Support în 2006 şi ne bucurăm să avem angajamentul Guvernului României pentru a continua cooperarea şi a explora noi oportunităţi de finanţare. Extinderea relaţiei noastre de cooperare va fi benefică pentru IMM-urile din România şi pentru economia ţării în general", a declarat Hyslop în comunicat.

Programul BERD Small Business Support în România este finanţat în prezent de Austria, ca donator principal, şi de Coreea, Fondul de Cooperare Tehnică TaiwanBusiness-BERD şi Fondul Special al Acţionarilor BERD.

BERD, cel mai mare investitor instituţional din România, a contribuit anul trecut cu investiţii de 600 milioane euro. Până în prezent, a investit peste 7 miliarde euro în 370 de proiecte la nivel naţional şi a mobilizat fonduri din alte surse de finanţare pentru aceste proiecte de peste 14 miliarde euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO