Eveniment

3,4 mil. euro - atat a castigat anul trecut cel mai bine platit avocat din Romania

15.09.2009, 18:46 1151

Cel mai bine platit avocat din Romania a castigat oficial anultrecut 12,45 mil. lei (3,4 mil. euro), adica 280.000 euro/luna,nivel apropiat cu cel mai mare venit net din avocatura raportatpentru 2007, conform datelor transmise ZF de Agentia Nationala deAdministrare Fiscala.

Topul celor mai mari 10 venituri realizate din profesii liberalein 2008 este dominat in mod absolut de avocati, in timp ce in 2007erau reprezentati si notarii si expertii contabili.

"Avocatura este poate singura profesie in care toate veniturilesunt reale si pe factura. Toate sunt legale. In cazul altorcategorii, cum ar fi medicii chirurgi, nu se vad toatecastigurile", considera Daniela Necefor, managing partner in cadrulcompaniei de executive search Total Business Solutions (TBS).

Valoareatotala a castigurilor obtinute de persoanele din top 10 se ridicala 87,3 mil. lei (23,7 mil. euro). Bucurestiul are noua prezente inclasament, provincia fiind reprezentata doar de un avocat dinSibiu, plasat pe locul 7 cu un venit net de 7,96 mil. lei (2,16mil. euro).

La nivelul Capitalei, sectorul 1 ocupa podiumul in ierarhiacastigurilor, avand in total cinci prezente. Avocatii plasati pelocurile 2 si 3 au castigat 9,9 mil. lei (2,7 mil. euro), respectiv9,3 mil. lei (2,5 mil. euro). Real estate, fuziuni si achizitii,banking si piete de capital sunt cateva dintre domeniile care auadus bani buni firmelor de avocatura.

Partenerii, ale caror nume se regasesc in titulatura caselor deavocatura, sunt considerati parteneri principali, veniturile anualeale acestora putand depasi un milion de euro.

Avocatii asociati, care poarta si titlu de parteneri de tipequity, obtin o anumita cota din profitul firmei, in timp ce restulavocatilor au salarii fixe si bonusuri, in functie deperformante.

Cel mai mare profit per partener, de 1,6 mil. euro, a fostrealizat de Stoica & Asociatii.

Avocatii asociati ai celor mai mari firme de avocatura debusiness au inregistrat anul trecut un profit mediu de 689.000 deeuro. Astfel, firmele Tuca Zbarcea & Asociatii, Musat &Asociatii, Stoica & Asociatii, Voicu & Filipescu siZamfirescu Racoti Predoiu au inregistrat un profit cumulat de 30,3mil.euro, impartit intre cei 44 de avocati asociati. Tuca Zbarcea& Asociatii este firma cu cele mai mari venituri in 2008 - 18,5mil. euro - si cea mai buna productivitate - 256.000 de euro peravocat. NNDKP are cei mai multi avocati in Baroul Bucuresti,respectiv 87, iar Popovici Nitu & Asociatii a fost implicata incele mai multe tranzactii in 2008 - 17.

Dupa ani buni de crestere sustinuta, casele de avocatura se vadin fata primului an mai dificil, in care obiectivele optimiste alemarilor firme vizeaza stagnarea veniturilor. In ultimii doi aniveniturile marilor firme s-au dublat, in timp ce un avocat partenerla una dintre firmele de top a ajuns sa castige 700.000 de euroanual. Desi impactul crizei asupra pietei serviciilor avocatesti nueste unul direct, reprezentantii pietei de profil au anticipat oscadere cu pana la 20% a volumului onorariilor incasate la nivelulpietei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO