Eveniment

350 mil. € din fonduri UE pentru consolidarea albiei râului Dâmboviţa

350 mil. € din fonduri UE pentru consolidarea albiei râului Dâmboviţa

Foto Silviu Matei

Autor: Roxana Alexe

27.07.2012, 00:03 1949

Peste 350 milioane de euro din fonduri europene vor fi folosiţi pentru lucrările de consolidare a casetei râului Dâmboviţa, reabilitarea reţelei de canalizare şi a principalelor canale colectoare, potrivit unui protocol tripartit încheiat între municipalitate, Ministerul Mediului şi "Apele Române".

Primarul Capitalei Sorin Oprescu şi ministrul mediului Rovana Plumb, precum şi reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale "Apele Române" au semnat, joi, un protocol de colaborare prin care vor fi finanţate lucrările de îmbunătăţire a reţelei de canalizare, de reabilitare a principalelor canale colectoare ale râului Dâmboviţa, cu implicaţii directe şi pentru staţia de epurare de la Glina.

Valoarea proiectului este de 353 de milioane de euro, bani obţinuţi din fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial pentru Mediu Axa 5.

"Lucrările constau în consolidarea casetei râului Dâmboviţa, Lacul Morii şi zona Tânganu. Trebuie să vă imaginaţi faptul că râul Dâmboviţa este exact ca un canal deschis în care nu mai are loc drenajul natural. Prin aceste lucrări hidrotehnice se rezolvă drenajul aluviunilor prezente în acest râu", a declarat ministrul mediului şi pădurilor Rovana Plumb după semnarea protocolului.

Ministrul mediului a precizat că, astfel, canalul principal colector al râului Dâmboviţa va funcţiona la capacitate maximă atunci când în Bucureşti se înregistrează căderi abundente de apă. Primarul Sorin Oprescu a precizat că trebuie reparate zonele prin care apa se infiltrează în caseta principală de sub râul Dâmboviţa.

Potrivit primarului, costul acestor lucrări "este foarte mare şi din bugetul Primăriei Municipiului Bucureşti nu s-ar fi putut realiza curând asemenea lucrări".

Sorin Oprescu a mai precizat că aceasta este "o primă reuşită de la momentul schimbării unui macaz politic".

Banii vor fi accesaţi în două etape, prima dintre tranşe fiind de 258 de milioane de euro, cea de-a doua de 95 de milioane de euro.

Ministrul Mediului şi Pădurilor a arătat că până la sfârşitul lunii septembrie 2012 cererea de finanţare pentru prima tranşă va fi trimisă la Bruxelles, ministrul precizând că este vorba de operaţiuni juridice normale pentru un asemenea proiect.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO