Eveniment

400 lei „amenda“ pentru hectarul necultivat

400 lei „amenda“ pentru hectarul necultivat

Autor: Iulian Anghel

16.01.2011, 23:50 277

Ministerul Agriculturii intenţionează să aprobe o ordonanţă deurgenţă sau o lege prin care să taxeze cu 400 de lei anual hectarulde pământ nelucrat, în condiţiile în care în România ar exista 1,3mil. ha de teren neexploatat, susţine secretarul de stat înMinisterul Agriculturii, Adrian Rădulescu. Aceasta ar însemna oimpozitare de zece ori mai mare a terenurilor nelucrate, încondiţiile în care impozitul pe terenul agricol este între 36 şi 43de lei pe an pe hectar.

Suprafaţa agricolă a României este de 14,7 milioane de hectare,din care 9,4 mil ha teren arabil, 3,3 mil. ha păşuni, 1,5 mil. hafâneţe, 218.000 ha vii şi 206.000 ha livezi.

Dacă în România există 1,3 mil. ha de terenuri necultivate -astaînseamnă că 14% din suprafaţa arabilă a României - căci la acestase referă secretarul de stat - este în paragină.

Intenţia ministerului ar fi de a-i obliga pe fermieri să seasocieze, dar este neclar însă cum ar putea fi proprietarii forţaţisă o facă, chiar şi cu această "amendă".

Rădulescu a spus într-o emisiune TV că acesta ar urma să fiepercepută ca un impozit. Dar un astfel de impozit ridică o problemămajoră de constituţionalitate. Cezar Corâci, de Uniunea Generală aIndustriaşilor din România - UGIR 1903, a susţinut că o astfel demăsură va pica testul constituţional întrucât nu poţi pune unimpozit pe ceva care nu aduce venit.

Structura agriculturii româneşti s-a schimbat fundamental, înultimii ani. Dacă în anii '90, în urma retrocedării pământurilor,prevalau suprafeţele foarte mici, acum o parte din pământuri auintrat în exploatarea marilor fermieri. În România agriculturacontinuă să fie fragmentată - o exploataţie medie având 3,3 ha.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO