Eveniment

53 mld. $ câştiguri pentru Fondul suveran al Norvegiei în 2016

53 mld. $ câştiguri pentru Fondul suveran al Norvegiei...

Autor: Mediafax

02.03.2017, 00:00 575

Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, a obţinut un câştig de 53 de miliarde de dolari (447 de miliarde de coroane) anul trecut, după ce preţul mărfurilor a crescut, potrivit Bloomberg, dar şi în urma alegerii lui Donald Trump ca preşedinte al Statelor Unite.

Fondul Guvernamental de Pensii Global, în valoare de 900 de miliarde de dolari, a avut un randament de 6,9% în 2016, înregistrând o creştere de 2,7% faţă de anul anterior. Activele au crescut cu 8,7%, bondurile s-au majorat cu 4,3%, iar investiţiile imobiliare au crescut cu 0,8%. „Toate clasele de active ale fondului au generat randamente pozitive, dar rezultatele acestea se datorează evenimentelor din a doua jumătate a anului“, a declarat directorul executiv Yngve Slyngstad.

Fondul a crescut pentru al cincilea an la rând, beneficiind de creşterea acţiunilor în al patrulea trimestru din 2016, care a dus la o scădere a obligaţiunilor. Piaţa acţiunilor a crescut după alegerea lui Trump ca preşedinte al Statelor Unite, pe fondul optimismului reducerilor de taxe şi al dereglementărilor care vor spori veniturile din mediul corporativ.

Cota plasamentelor în Europa a scăzut la 36% de la 38,1%, anul precedent, în timp ce cota plasamentelor în America de Nord a crescut la 42,3% de la 40%. Cota deţinută în Asia şi Oceania a scăzut la 17,9% de la 18,1%. Pieţele emergente au reprezentat 10% din investiţii, la finalul anului, de la 9,8%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO