Eveniment

600 mil. euro de la UE au intrat in conturile beneficiarilor in trei ani, adica 10% din banii alocati. Cum comentati?

13.01.2010, 00:00 62

In trei ani de la aderare, doar 10% din sumele disponibile auajuns in buzunarele potentialilor beneficiari, potrivit ultimelordate publicate pe site-ul Autoritatii pentru CoordonareaInstrumentelor Structurale (ACIS).

Raportat la suma totala alocata Romaniei pana in 2013, de 19,2mld. euro, rata de absorbtie este de 3%, in conditiile in careprimele plati importante au inceput sa fie acordate beneficiarilorincepand cu anul trecut.

"Ratele de absorbtie sunt in continuare foarte scazutecomparativ cu banii pe care ii avem la dispozitie pentru perioada2007 - 2009. Este aproape imposibil sa avem o rata de absorbtie de100% in 2013, dar pot sa dau ca exemplu Spania care a reusit ca lafinalizarea programului sa depaseasca pragul de 90%", spune CosminDragoi, managing partner al firmei de consultanta M27 CedInvest.

ACIS a publicat ieri pe site lista cu stadiul absorbtiei pentruluna decembrie, lista care a fost retrasa de pe site dupa doar douaore de la publicare. Astfel, potrivit informatiilor publicate, inluna decembrie a anului trecut au fost realizate plati din fonduristructurale de circa 40 mil. euro, adica de circa doua ori maiputini bani fata de luna anterioara. 2009 a fost primul an in careau fost efectuate plati importante catre beneficiari.

Valoarea platilor efectuate anul trecut a fluctuat puternic, dela un minim de 8,5 mil. euro in luna aprilie, pana la 177,6 mil.euro in ianuarie, aceasta fiind cea mai buna luna de anul trecutdin punctul de vedere al banilor europeni primiti debeneficiari.

Plati importante au fost efectuate si in lunile august (90 mil.euro) si noiembrie (82,1 mil. euro). Din platile totale de 598 demilioane de euro, circa 68%, respectiv 404 milioane de euro, suntprefinantari, adica sume in avans acordate beneficiarilor pentru aincepe proiectele cu fonduri comunitare. Restul de 194 de milioanede euro reprezinta rambursari ale sumelor cheltuite in cadrulproiectelor. Pentru a obtine banii europeni firmele trebuie sadepuna pentru decontare o cerere de rambursare.

Conform termenelor prevazute in contracte, platile catrebeneficiari se fac in 30 de zile de la depunerea acestorcereri.

Transporturile si administratia au atras cei mai putinibani

Programele care au atras in 2009 cele mai importante finantarisunt cele de crestere a competitivitatii economice, unde sunt inimplementare 934 de proiecte si programul regional cu 578 deproiecte in implementare, care au rate de absorbtie de 16,40%,respectiv 15,35%.

"Pe programul de competitivitate economica, fondurile atrase sedatoreaza in special firmelor care au luat bani pentru investitiisi unde autoritatile au mers pe varianta de depunere continua sievaluare continua a dosarelor. In cazul programului operationalregional au fost in special proiecte realizate de consiliilejudetene care au avut bani sa sustina investitia, proiecte de zecide milioane de euro", mai spune Cosmin Dragoi.

El precizeaza ca programul care s-a miscat cel mai greu este celde transporturi, avand in vedere ca in cadrul acestui program s-audepus proiecte inca din toamna lui 2007, fiind printre primeleprograme lansate. In decembrie gradul de absorbtie era similar cucel din noiembrie, respectiv 2,40%, cu plati de 31,9 mil. euro. Petransport sunt in implementare 17 proiecte. De altfel, indecembrie, Ministerul Transporturilor a semnat cu CE finantarepentru trei proiecte majore, cu o valoare de 400 mil. euro.

Autoritatile au absorbit bani putini pentru dezvoltareacapacitatii administrative (1,58%) si pentru asistenta tehnica(1,25%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO