Eveniment

65.000 de profesori vor primi bani pentru benzină, tren sau vapor, pentru a face naveta

65.000 de profesori vor primi bani pentru benzină, tren...

Autor: Mediafax

16.07.2015, 00:07 1662

Naveta către locul de muncă a cadrelor didactice şi a personalului didactic auxiliar va fi decontată, potrivit unei hotărâri de guvern, adoptată ieri de Executiv.

Cadrele didactice care merg la locul de muncă fie cu maşina personală, fie cu trenul sau cu ambar­caţiuni îşi vor primi banii înapoi la sfârşitul lunii următoare de la au­torităţile locale. Mi­nistrul educaţiei Sorin Câmpeanu a declarat că 65.000 de cadre didac­tice sunt vizate de re­glementările acestei hotărâri.

„Naveta se decontează pentru trans­­port auto, deci poate fi cu transport asi­gurat prin mijloace proprii sau de către transportatorii autorizaţi, la nivel feroviar însă este plafonat la preţul unui abonament CFR, cu ambarcaţiuni, cu orice fel de transport“, a explicat ministrul edu­caţiei.  „Noutatea adusă de această HG constă în obligativitatea autorităţilor locale de a prevedea în buget sumele necesare decontării na­vetei“, a adăugat Câmpeanu.

Pentru a nu genera întârzieri, Câmpeanu a precizat că în primele cinci zile ale lunii cadrele didactice trebuie să depună do­cu­mentele justificative, iar până la sfârşitul lunii următoare autorităţile locale trebuie să de­conteze cheltuielile cu naveta.

Decontarea chel­tuielilor pentru navetă este destinată profe­sorilor şi personalului auxiliar care nu deţine locuinţă în localitatea unde profesează.

Ca­drele didactice au, ală­turi de medici, cele mai mici salarii din sistemul bugetar, sub salariul me­diu pe eco­nomie. Salariul mediu net în învăţământ a fost în aprilie de 1.623 de lei, faţă de o medie a salariului net pe economie de 1.857 de lei.

Personalului nedidactic i se va majora salariul cu 12% începând cu luna august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO