Eveniment

7.800 de studentii straini pompeaza 15 mil. euro in universitatile romanesti

16.07.2009, 00:00 337

Peste 6.100 de studenti straini care provin din state non-UE invata in acest moment in universitatile de stat din Romania si platesc o taxa anuala de scolarizare de 3.200 de dolari (2.290 euro), de pe urma careia institutiile de invatamant superior de stat incaseaza aproximativ 14 mil. euro pe an.
„Anul trecut, in cadrul universitatii (Babes-Bolyai - n.r.) studiau aproximativ 700 de studenti straini, iar majoritatea proveneau din state care nu sunt membre UE, precum Algeria, Maroc, Tunisia. Conform legii, ei trebuie sa plateasca o taxa de scolarizare anuala de 3.200 de dolari (2.290 euro) pentru studiile de licenta si 3.400 de dolari (2.430 euro) pentru masterat si doctorat", sustine Odette Tanase, referent admitere studenti internationali in cadrul Universitatii Babes-Bolyai, una din cele mai prestigioase institutii de invatamant superior de stat din Romania, cu peste 50.000 de studenti.
Studentii din statele UE care invata in Romania platesc taxe normale. Taxa de scolarizare medie este de 2.000 de lei (aproximativ 500 de euro). Astfel, cei 1.700 de studentii UE mai aduc inca 850.000 de euro in universitatile romanesti. Spre comparatie, anul trecut, 24.000 de studenti romani invatau in strainatate, destinatiile preferate fiind Germania, Franta si SUA.

1.300 de tunisieni
In universitatile de stat romanesti invata aproximativ 7.800 de studenti straini care provin din tari europene si non-UE, adica numai 1,5% din efectivul total de persoane care isi urmeaza studiile superioare in sistemul public, in conditiile in care numarul total de studenti de la stat este de 488.000 (la buget si la taxa), arata datele furnizate de Ministerul Educatiei.
„Romania a avut o perioada in care si-a trimis multi profesori in tari ca Tunisia, Israel, Maroc sau Algeria, iar relatiile cu zonele respective sunt foarte puternice. Exista si acum fosti studenti cu functii influente", sustine Ion Ciuca, directorul directiei de finantare pentru invatamantul superior din cadrul Ministerului Educatiei. Tunisienii sunt cei mai numerosi studenti straini din Romania. Astfel, in universitatile de stat sunt cuprinsi 1.290 de tunisieni, 692 de greci si 692 de israelienii, acestia fiind cei mai numerosi studenti care provin din state non-UE, potrivit statisticilor .

Vin pentru ca e ieftin
„In anii ‘80, Romania era pe locul trei in Europa in ceea ce priveste numarul de studenti straini din universitati", a mai precizat Ciuca. Majoritatea studentilor straini urmeaza studiile de licenta (peste 5.700), atrasi de taxele reduse si de metodologia de admitere.
„Studentii straini vin la facultatile noastre pentru ca universitatile din tarile lor au costuri mari, au numar limitat de locuri si se intra greu. In Romania, costul educatiei este foarte scazut, chiar si pentru studentii straini", a mai spus Ciuca. Printre tarile care au peste 200 de studenti in Romania se mai numara si India, Siria, Maroc, Mauritus, Suedia si Germania.

Doar 300 de moldoveni invata oficial in Romania
O situatie mai speciala o inregistreaza studentii din Republica Moldova, din care numai 300 sunt inregistrati ca fiind studenti straini. Numarul acestora este mult mai mare, daca luam in considerare faptul ca anual se aloca circa 1.100 de burse pentru studentii moldoveni care vin la studii in Romania, dar care au si cetatenie romana si nu sunt prinsi in statistica cu privire la numarul de studenti straini.
„Tari precum Franta, Germania sau Statele Unite au dezvoltat o politica de a aduce in universitatile lor oamenii cei mai buni, pentru a-i retine in economia lor", a adaugat Ciuca.

Mai bine de doua treimi merg la medicina
Peste 70% din studentii straini care invata in Romania (5.678) studiaza in cadrul universitatilor de medicina si farmacie, cea mai cautate de straini fiind cele din Cluj, care are 1.973 de studenti straini numai in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu", Iasi - cu 1.116 de studenti straini la Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa" si Bucuresti - cu 957 de studenti straini inscrisi la Universitatea „Carol Davila".
Daca cei mai multi studenti straini isi urmeaza studiile de licenta la Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj (1.854), cei mai multi straini care isi urmeaza studiile de doctorat sau rezidentiat in Romania prefera programele din cadrul universitatii „Carol Davila" din Bucuresti (362).
„Cred ca studentii straini nu reprezinta o sursa aditionala de bani, ci inseamna forta de munca performanta calificata ", conchide Ciuca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO