Eveniment

La doar 7 luni după ce Canada a eliminat vizele pentru români: Agenţia Vamală canadiană susţine că mutarea a avut ca impact creşterea activităţii de crimă organizată. Din 5 iunie există o cerinţă în plus pentru românii care vor să ajungă în Canada

La doar 7 luni după ce Canada a eliminat vizele pentru...

Autor: Alex Ciutacu

14.06.2018, 13:31 2240

Decizia guvernului canadian, de a renunţa la obligativitatea vizelor pentru cetăţenii români care nu intenţionează să aibă şederi mai lungi de şase luni pe teritoriul statului nord-american, a dus la o „creştere semnificativă” a activităţilor de crimă organizată în Canada, potrivit unui raport declasificat de la Agenţia Vamală, citat de publicaţia canadiană Global News.

Un raport al Agenţiei pentru Servicii Vamale din Canada leagă în mod direct creşterea nivelului de crimă organizată din ţară cu decizia guvernului Trudeau de a schimba reglementările cu privire la vizele pentru români.

„Eliminarea cerinţelor de viză pentru români în data de 1 decembrie 2017 a precipitat notabil o creştere a Grupurilor de Crimă Organizată ce vizează Canada”, se arată în raport.

Oficialii au luat deja la cunoştinţă că numărul cererilor de azil din partea cetăţenilor români a crescut semnificativ.

În 2017, doar nouă cereri au fost aprobate. De când legislaţia a fost schimbată, peste 1.000 de cereri au intrat în sistem.

Dar raportul indică şi că a crescut nivelul de crimă organizată.

„Deşi o creştere semnificativă a numărului de cereri de azil a fost primul efect al schimbării legislative, un alt rezultat tangibil a fost observat, şi-anume creşterea membrilor sau asociaţiilor grupurilor de crimă organizată care au intrat sau au încercat să intre în teritoriul canadian”, arată acesta.

Întrebat de conservatori cu privire la raport, premierul Justin Trudeau a transmis că guverul „este foarte implicat în această problemă”.

„Continuăm să lucrăm cu guvernul României pentru a ne asigura că sistemul nostru funcţionează. Suntem în discuţii cu ei chiar acum pentru a găsi soluţii împotriva crimei organizate şi împotriva potenţialelor abuzuri ce vizează sistemul de imigraţie din Canada”, spune Trudeau.

Biroul de Imigraţii şi Cetăţenie din Canada a transmis că monitorizează situaţia şi a introdus noi cerinţe pentru români.

În data de 5 iunie, guvernul a anunţat că cetăţenii români care nu au paşaport electronic vor fi nevoiţi să obţină vize.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO