Eveniment

91 mil. lei pentru modernizarea aeroportului Oradea

91 mil. lei pentru modernizarea aeroportului Oradea

Autor: Mediafax

21.10.2014, 00:04 172

Consorţiul dintre firmele austriece Porr Cons­truct şi Teerag-Asdag cu firma ro­mâ­nească Col-Air Trading a început execuţia lucră­rilor pentru extinderea şi modernizarea infrastructurii Aeroportului din Oradea, proiect de 91 de milioane de lei (20,6 mil. euro) finanţat în principal din fonduri UE.

Conform proiectului, pista actuală a Aeroportului din Oradea, lungă de 1.800 de metri şi lată de 35 de metri, va fi complet înlocuită, lungimea celei noi urmând să fie de 2.100 de metri, iar lăţimea de 45 de metri. Proiectul a fost estimat la un cost de 129,7 mil. lei, dar asocierea firmelor Porr Construct, Teerag-Asdag şi Col-Air Trading a câştigat licitaţia pentru un preţ de 90,9 de milioane de lei (cu TVA inclusă). Finanţarea este asi­gu­rată în proporţie de 85% din fonduri europene neram­bursabile, prin Programul Operaţional Sectorial Trans­porturi, 13% de la bugetul de stat, iar 2% din veniturile proprii ale aeroportului orădean şi din alocaţii de la Consiliul Judeţean Bihor, în subordinea căruia se află.

Termenul de finalizare a proiectului este 31 octom­brie 2015, anul acesta urmând să fie făcute, conform managerului tehnic al Porr Construct, Harald Braun, lucrări pentru realizarea platformei de îmbarcare-debarcare, a uzinei electrice şi, parţial, a canalizării.

Pista va fi înlocuită cu începere din martie 2015, urmând ca la 22 aprilie 2015 Aeroportul orădean să fie închis pentru 59 de zile în vederea acestui lucru. În cazul în care lucrările vor întârzia, contractul dintre constructori şi aeroportul orădean prevede penalităţi de 50.000 de euro pentru fiecare zi de întârziere.

Proiectul de extindere şi modernizare a Aeroportului Oradea are ca scop şi introducerea de noi curse externe, care să fie operate pe acest aeroport. De altfel ieri ,la începerea lucrărilor, directorul aeroportului, Gheorghe Pasc, a spus că există deja aprobarea Comisiei Europene pentru licitaţiile vizând introducerea a zece curse internaţionale, licitaţii care vor fi organizate în trimestrul al doilea al anului viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO