Eveniment

A cincea zi de proteste în Piaţa Universităţii: Aproximativ 3.000 de oameni au ieşit în stradă. Protestatarii strigă "Deşteaptă-te, române, că ai început să mori pe bune"

A cincea zi de proteste în Piaţa Universităţii:...

Autor: Andrei Dumitrescu

07.11.2015, 18:54 888

UPDATE: Protestatarii, care au stat grupaţi aproximativ două ore în zona fântânii de la Universitate şi în faţa Teatrului Naţional, au ocupat şi strada, circulaţia fiind blocată atât spre Piaţa Romană, cât şi spre Unirii.

Manifestanţii scandează "Colectiv, Colectiv", "Afară, afară cu mafia din ţară", "Solidaritate" şi "România, trezeşte-te" şi au pancarte pe care scrie "Deşteaptă-te, române, că ai început să mori pe bune", "Punctul 8 de la Timişoara, depolitizarea justiţiei" şi "Şcoli, nu catedrale".

Unii dintre cei aflaţi în stradă cer desfiinţarea partidelor politice. Un bărbat în vârstă de 40-50 de ani le-a cerut protestatarilor să vină să ia cuvântul şi să rămână uniţi: "Oameni buni, haideţi să nu facem bisericuţe", li s-a adresat el protestatarilor.

Un alt bărbat, mai în vârstă, le-a spus tinerilor să nu repete greşelile generaţiei sale: "Să nu ştiţi numai de călău şi de bici, cum am ştiut noi".

 

Oamenii au venit în Piaţa Universităţii la fel ca şi în zilele precedente, în urma mobilizării pe paginile de socializare, şi s-au strâns în jurul fântânii de la Facultatea de Arhitectură, dar şi pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional.

În apropierea fântânii de la Universitate, manifestanţii au legat un şnur tricolor, pe care oamenii care vin prind hârtii cu diverse mesaje: "Confiscarea averilor ilicite", "Nu parlamentari cu dosare penale", "Vrem acasă diaspora", "Demisia Parlamentului", "Alegeri anticipate", "Vrem spitale, nu ONG-uri Sorosiste, "Taxe pentru BOR, musulmani şi cultul mozaic", "Nu vaccinărilor impuse", "Guvern de tehnocraţi şi parlamentarii schimbaţi", "Nu mai votez niciun partid!", "Parlament nou, comun, Bucureşti - Chişinău. Unire!", "Reactualizarea punctului 8 de la Timişoara", "Fără moschee".

În jurul fântânii de la Universitate sunt puse lumânări, împreună cu mesaje precum: "Noi suntem revoluţia păcii", "Toţi cei răniţi la Colectiv să fie trimişi în străinătate, pentru cel mai bun tratament, pe banii Ministerului Sănătăţii, adică ai noştri", "Uă, uă Ponta".

Unii dintre manifestanţi cer, la anumite intervale de timp, să fie pătrat un moment de reculegere în memoria victimelor din clubul Colectiv.

În urma incendiului din clubul Colectiv, din 30 octombrie, şi-au pierdut viaţa 39 de persoane, dintre care şapte au decedat sâmbătă, cinci în spitale din Capitală şi două în Olanda, unde au fost transferate.

În spitalele din Capitală mai sunt internate 106 persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv, din care 47 în stare critică şi gravă.

În urma consultărilor de vineri cu societatea civilă, preşedintele Klaus Iohannis a spus că va merge şi el printre manifestanţii din Piaţa Universităţii, dar nu va anunţa nici ora, nici ziua, pentru că nu vrea să facă din discuţiile cu oamenii din stradă un eveniment media. El a mai afirmat că vrea să vadă ce spun oamenii simpli şi ce aşteptări au de la preşedinte.

Marţi, după cele trei zile de doliu naţional şi după un marş al tăcerii în memoria victimelor de la Colectiv, oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima revolta. Peste 25.000 de persoane au manifestat animate de acelaşi gând: duşmanul comun - corupţia, iar schimbarea trebuie să aibă loc de acum.

Protestele au continuat miercuri, joi şi vineri, când în Piaţa Universităţii au ieşit în stradă zeci de mii de persoane. De asemenea, mii de oameni au protestat şi în marile oraşe, cerând schimbarea clasei politice.

(Serviciul FOTO al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini.)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO