Românii consumă cu 30% mai multă carne de porc în luna decembrie faţă de alte luni ale anului, potrivit specialiştilor din industrie, care spun că dacă în mod obişnuit în România se sacrifică în jur de 90.000 de porci pe săptămână, în primele săptămâni din decembrie numărul de sacrificări din abatoare a ajuns la 115.000 pe săptămână, fără să fie luat în calcul tăierile din gospodăriile populaţiei, unde se regăsesc 60% din efectivul de porcine al României.
Micii gospodari au tăiat 1,36 milioane de porci de la începutul anului până acum, potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
„Ceea ce ştim cu certitudine este că numărul de porci tăiaţi în ultimele două-trei săptămâni a crescut foarte mult. Dacă în general, în medie, se taie 90.000 de porci într-o săptămână, acum s-a ajuns la 115.000 de tăieri pe săptămână, aici mă refer la ce se taie oficial şi legal în abatoarele din România“, a declarat pentru ZF Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR). Dartorită ofertei bogate de carne de porc de pe piaţă, preţul cărnii de porc a început să scadă în ultimele 4 săptămâni de la un preţ mediu de 5,3 lei/ kilogram în viu la 4,8 lei/ kilogram în prezent, acestea fiind preţurile fără TVA de la poarta fermei către abatoare, potrivit preşedintelui APCPR.