Eveniment

Abia incepem sa ne miscam. 29 mil. € au intrat in buzunarele beneficiarilor de fonduri UE in octombrie

02.12.2009, 23:14 45

Romania a atras in aproape trei ani de la aderare la UniuneaEuropeana 470 de mil. euro din fonduri structurale, adica 2,1% dincei 19,2 mld. euro alocati pana in 2013.

Din suma totala de peste 19 mld. euro, Romania a avut ladispozitie 5,6 mld. euro intre 2007 si 2009, ceea ce inseamna ungrad de absorbtie de 8,34%.

"Abia incepem sa ne miscam. Pana acum fiecare autoritate caregestioneaza aceste programe a invatat ce are de facut, s-a lucratla ghidurile solicitantului", spune Cosmin Dragoi, managing partneral grupului de consultanta M27 CED Invest.

Din platile de 470 de milioane de euro efectuate catrebeneficiari, circa 73%, respectiv 340 mil. euro, sunt prefinantari,adica sume in avans acordate beneficiarilor pentru a incepeproiectele cu fonduri comunitare. Restul de 130 de mil. euroreprezinta rambursari ale sumelor cheltuite in cadrul proiectelor.In luna octombrie rambursarile catre beneficiari s-au ridicat lapeste 31,7 mil. lei (7,4 mil. euro), in timp ce prefinantarileacordate au fost de 94,3 mil. lei (21,9 mil euro), ceea ce inseamnaplati de 29,3 mil. euro. Prefinantarea, care poate ajunge pana la35% din valoarea proiectului, a fost o masura pe care autoritatileau adoptat-o in acest an pentru a veni in sprijinul IMM-urilor cubani in avans pe care acestea sa le utilizeze la incepereainvestitiilor.

"Pentru a putea obtine prefinantare se solicita garantii bancarede 110% din valoarea prefinantarii, ceea ce inseamna ca poti sagarantezi cu imobile sau cu cash. Imobilele sunt devalorizate acum,iar IMM-urilor le este greu sa ofere aceste garantii. Cel mai multau apelat la finantari autoritatile care dispun de terenuri,imobile si pot sa obtina mult mai usor de la banca o garantie",spune Dragoi.

Cei mai putini bani absorbiti raman in continuare pentrutransport (0%), pentru dezvoltarea capacitatii administrative(0,67%) si pentru asistenta tehnica (0,09%), unde principaliibeneficiari sunt autoritatile locale si centrale.

Pe primele locuri la absorbtia de fonduri se afla programuldedicat cresterii competitivitatii economice (16,63%), programuldestinat mediului (13,46%) si cel pentru dezvoltarea regionala(10,31%).

Acestea doua din urma, unde beneficiari sunt autoritatile localesi centrale in cea mai mare parte, au primit si cele mai mariprefinantari, respectiv 700 mil. lei (162,7 mil. euro) si 444 mil.lei (103,2 mil. euro).

"Sunt destule cazuri de beneficiari care renunta la proiecte dincauza duratei foarte mari intre depunerea si semnarea proiectelor,in principal in cazul IMM-urilor. Unele nu mai pot sa-si sustinafinanciar investitiile, in timp ce altele inregistreaza scaderi alevanzarilor si nu se mai justifica investitii noi", spuneDragoi.

La sfarsitul lui octombrie erau semnate 2.031 de contracte cubeneficiarii, cu o valoare totala de 4,58 mld. euro, cu 147 decontracte mai mult fata de luna precedenta, in timp ce 4.356 deproiecte cu o valoare de 5,3 mld. euro sunt in curs deevaluare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO