Eveniment

Absorbţia fondurilor de la UE: prăbuşire de 60% în iulie. Aşa atrage Guvernul 3 mld. € în acest an?

Absorbţia fondurilor de la UE: prăbuşire de 60% în iulie. Aşa atrage Guvernul 3 mld. € în acest an?

Autor: Gabriel Razi

08.08.2011, 00:07 1504

În iulie în conturile beneficiarilor defonduri structurale au intrat în total 75 de milioane de euro,jumătate faţă de media lunară din primele şase luni ale acestui an.Cum crede Cătălin Vătafu, şeful Autorităţii pentru CoordonareaInstrumentelor Structurale (ACIS), că va aduce în economie 3 mld.euro până la sfârşitul anului?

Funcţionarii responsabili de fondurileeuropene procesează mai lent cererile de rambursare pentru că suntocupaţi cu reverificarea contractelor cu probleme, motiveazăCătălin Vătafu plăţile modeste din iulie.

"În acest moment, contextul nefavorabilgenerat de rapoartele de audit ale Comisiei Europene a determinat osuplimentare consistentă a sarcinilor autorităţilor de managementşi de aceea probabil au procesat mai încet o parte din cererile derambursare transmise de beneficiari", afirmăVătafu.

Preşedintele Traian Băsescu a cerutGuvernului în a doua parte a lunii trecute să nu mai trimită laBruxelles facturi spre decontare, justificând că există suspiciuniprivind nereguli în cadrul proiectelor pe fonduri structurale.Preşedintele Băsescu a subliniat că dacă auditul financiar alComisiei Europene descoperă nereguli în derularea acestor proiecte,România ar putea pierde bani europeni.

Cutoate că Vătafu pune plăţile mici din iulie pe seama acesteidecizii, în acelaşi timp afirmă că la nivelul beneficiarilor nu artrebui să se resimtă nicio turbulenţă. În plus, el mai spune căautorităţile vor reuşi să suplinească lipsa banilor, apărută odatăcu suspendarea trimiterii cererilor de rambursare către Bruxellesprintr-un fond de 600 de milioane de euro.

"Este vorba despre o alocare temporară defonduri, autorităţile de management vor avea la dispoziţie aceştibani din care vor putea face plăţi către beneficiari în perioadaimediat următoare până la reluarea procesului de rambursare. Baniivin din Buget, statul iese în piaţă, ca de obicei, şi face rost deresurse", explică Vătafu.

Mizează pe sfârşitulanului

În acest moment plăţile pentru proiectele pefonduri europene ar fi trebuit să se ridice la 1,5 miliarde deeuro, având în vedere că Vătafu a anunţat de mai multe ori că estesigur că plăţile pe fonduri de la UE se vor ridica la3 miliarde de euro la sfârşitul anului.

Datele oficiale arată însă că plăţile pentruproiectele contractate prin fonduri europene se ridică după primulsemestru la 940 de milioane de euro. Apare astfel un minus de 500de milioane de euro faţă de sumele care ar fi trebuit atrase pânăîn prezent, conform ţintei ACIS.

Responsabilii de la ACIS mizează însă pe unavans al plăţilor în a doua parte a anului în condiţiile în careatunci ei speră că vor fi decontate cele mai mari facturi pentruproiectele de Transport sau Mediu. "Din septembrie ne aşteptăm lafacturi mari pe programele de infrastructură cum ar fi cel detransport, mediu sau Programul Operaţional Regional. Ştim din aniitrecuţi că plăţile din semestrul al doilea sunt de două ori maimari decât cele din semestrul întâi", spune la rândul său ŞtefanCiobanu, director al ACIS.

De la începutul anului în economie au intratcirca 940 de milioane de euro ca plăţi pentru proiectelecontractate prin fonduri europene. Dacă se va păstra acest ritm,România va reuşi să atragă în acest an fonduri de la UE în valoaretotală de 1,8 miliarde de euro, puţin peste jumătate din ţinta de 3miliarde de euro asumată de Guvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO