Eveniment

Achiziţiile publice vor fi reglementate de alte patru legi noi

Achiziţiile publice vor fi reglementate de alte patru...

Autor: Iulian Anghel, Aurelia Alexa

18.06.2015, 00:03 673

Achiziţiile publice în România vor beneficia de legi noi prin transpunerea noilor directive europene privind achiziţiile publice, acestea urmând să fie prezentate la începutul lunii iulie şi ar trebui să intre în vigoare din 2016.

„Regulile vor fi similare în ceea ce priveşte achiziţiile clasice şi cele sectoriale. Nu sunt schimbări majore pe partea de concesiuni, însă ele capătă o identitate proprie şi corelat cu aceasta vom vedea cum definim şi parte­neriatele publice - private, care să fie supuse tot legislaţiei achiziţiilor publice. La începutul lunii iulie vor fi prezentate în primă lectură şi după aceea urmează dezbaterea publică, pentru ca, începând din ianuarie anul viitor, să fie aplicate“, a declarat Eduard Badea, expert în achiziţii publice, la un seminar de specialitate.

Comisia Europeană a acuzat în multe rânduri fraude în domeniul achiziţiilor publice din România şi a blocat, de-a lungul vremii, programele cu fonduri nerambur­sabile din cauza acestora. Ultimul raport de ţară al Comisiei spune că fraudele din achiziţiile publice rămân o problemă în România, în timp ce incertitudinile legislative provoacă ineficienţă atât în sectorul public, cât şi în cel privat.

„Tratarea problemei corupţiei şi a fraudelor în achiziţiile publice rămâne o provocare“, spunea în iarnă raportul citat.

Ieri, Thomas Steiger, din cadrul Olaf (Oficiul European Antifraudă), a declarat la Bucureşti, la conferinţa de deschidere a proiectului „Achiziţiile publice – îmbunătăţirea expertizei şi legislaţiei pentru o protecţie sporită a intereselor financiare ale UE“, că achiziţiile publice reprezintă un punct important pentru corupţie şi pentru fraudă, iar studiile făcute în ultimii ani au arătat că un număr mare de oameni de afaceri, chiar şi din România, au fost atinşi de acest fenomen.

În acest context, el a spus că noile directive europene privind achiziţiile publice urmăresc să asigure proceduri mai eficiente, iar noile prevederi ar trebui transpuse în legislaţiile ţărilor membre până în aprilie 2016.

Piaţa achiziţiilor publice prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) a fost în 2014 de 77 de miliarde de lei - 11,5% din PIB. Alături de această piaţă, administraţia mai face alte cumpărături de 8-10 miliarde de lei, ceea ce ridică întreaga piaţă a achi­ziţiilor publice din România spre 85-90 mld. lei (20 mld. euro).

Pentru că sumele sunt mari şi interesele sunt mari, iar legislaţia a fost frecvent modificată pentru a bloca eventualele încercări de deturnare a banilor. Eduard Badea a declarat că aşteptările sunt foarte mari, însă vor fi cel puţin trei ani de monitorizare, iar rezultatele nu vor fi imediate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO