Eveniment

Acordul cu FMI a retezat speculatiile pe riscul de tara. Acum trebuie sa platesti numai 43.700 euro ca sa asiguri 1 milion de euro pe Romania

Acordul cu FMI a retezat speculatiile pe riscul de tara. Acum trebuie sa platesti numai 43.700 euro ca sa asiguri 1 milion de euro pe Romania
26.04.2009, 19:10 156

Costul asigurarii contra riscului de credit pe Romania, reflectat in cotatiile asa-numitelor CDS (credit default swap), a scazut cu peste trei puncte procentuale fata de varful atins in martie, cotatiile coborand la circa 4,37 puncte pe fondul ameliorarii perceptiei de risc de tara.

Spre exemplu, la un imprumut de un milion de euro, asigurarea riscului romanesc costa acum 43.700 de euro, fata de 74.000 de euro in martie. Acest cost se poate adauga la pretul de baza al unei finantari, cum ar fi rata EURIBOR pentru o anumita scadenta.
Apare astfel perspectiva ieftinirii finantarilor in valuta si chiar a deschiderii accesului la emiterea de eurobonduri, avand in vedere ca, mai ales in ultimii doi ani, CDS-urile au devenit un reper puternic in evaluarea riscului de credit si implicit in stabilirea costului unei finantari.
"CDS-urile au scazut mult fata de varful din martie, iar asta, alaturi de acordul de finantare externa si reducerea rezervelor minime, ar trebui sa impulsioneze creditarea in valuta. Dar potrivita pentru economia romaneasca nu este creditarea in valuta, ci creditarea in lei", comenteaza Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank. El se asteapta ca in urmatoarele luni cotatiile CDS sa se stabilizeze la nivelurile actuale.
Aceste cotatii se misca insa mai mult in functie de perceptii si mai putin pe baza unor analize fundamentate. Asa se face ca raman foarte volatile, inregistrand deja o crestere fata de minimul de circa 3,88 puncte inregistrat in prima parte a lunii aprilie, dupa ce autoritatile au anuntat incheierea negocierilor cu FMI pentru pachetul de finantare de aproape 20 mld. euro.
Perspectiva obtinerii unei sume atat de mari a corectat insa vizibil perceptia de risc privind Romania si probabilitatea ca vreo parte din datoria externa sa nu poata fi acoperita. Astfel, cotatiile CDS-urilor pentru Romania au ajuns sa fie ceva mai mici decat cele pentru Ungaria. Situatia fusese in-versa chiar si in toamna anului trecut, cand riscul ca Ungaria sa intre in incapacitate de plata chiar avea un suport real pana sa fie incheiat acordul cu FMI. Totusi, CDS-urile ambelor tari sunt cu circa doua puncte procentuale mai mari decat cele ale Poloniei, care de asemenea inregistrase un varf al perceptiilor negative la inceputul lunii martie.
Cea mai putin riscanta tara din regiune este considerata Slovacia, cu CDS de 121 de puncte de baza. CDS-urile pentru Erste Group, actionarul majoritar al BCR, se situau la 265 de puncte in februarie.
Multe banci au explicat scumpirea puternica a finantarilor mai ales din toamna trecuta prin cresterea CDS-urilor pentru Romania, in timp ce altele afirma ca respectivele cotatii sunt nerealiste si stabilite in mod netransparent.
Ramane de vazut cat de repede se va reflecta scaderea CDS-urilor in ieftiniri ale creditelor in euro.
CDS-urile sunt similare unor contracte de asigurare pentru ca ii confera cumparatorului protectie impotriva defaultului, a unei scaderi de rating sau a altui eveniment negativ care poate afecta recuperarea unui credit.
In timp, CDS-urile au devenit cu precadere un instrument speculativ prin care jucatorii "pariaza" pe bonitatea unei entitati.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO