Eveniment

Activitatea în industrie s-a oprit din creştere, dar rămâne la un nivel ridicat

Activitatea în industrie s-a oprit din creştere, dar...

Autor: Iulian Anghel

24.11.2015, 00:05 330

Activitatea în industrie s-a oprit din creştere în octombrie, comparativ cu septembrie, după ce în prima lună de toamnă accelerase brusc comparativ cu august, dând sentimentul să am putea asista la o revenire spectaculoasă a sectorului.

Potrivit Barometrului Industrial realizat lunar de IRSOP şi de Facultatea de Management din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), faţă de luna precedentă, în octombrie activitatea în industrie s-a orpit din creştere, dar rămâne la un nivel ridicat.

„Indicatorul pentru volumul total al producţiei“ (care reflectă percepţia şefilor de companii cu privire la mersul industriei în ansamblul ei) s-a menţinut la valoarea din septembrie de 63 de puncte, lună în care făcuse un salt spectaculos de la 56 de puncte în august. În aceeaşi vreme, indicatorul pentru comenzi noi s-a menţinut cam la acelaşi nivel - 62 de puncte în octombrie faţă de 63 în septembrie când se înregistrase şi aici un salt de la 56 de puncte înregistrat în august.

Potrivit Barometrului, cifrele trebuie interpretate ca indicând un nivel al activităţii în industrie ridicat, doar „că direcţia a slăbit.“

Oprirea creşterii pare să fie legată, spun autorii studiului, de plafonarea comenzilor pentru export. Indicatorul cererii externe a rămas în octombrie, ca şi în septembrie, la 62 de puncte.

În septembrie 2015 faţă de septembrie 2014 exporturile au crescut cu doar 0,2% (valori exprimate în euro). Pe primele nouă luni, an/an, exporturile au crescut cu 4,7%, potrivit datelor INS.

IRSOP şi SNSPA realizează în fiecare lună Barometrul Industrial, care reflectă situaţia din industrie în prezent şi pe un orizont de şase luni, aşa cum este ea percepută de şefii companiilor din industrie.

Barometrul este realizat pe un eşantion de 300 de companii industriale cu peste 9 angajaţi, reprezentative la nivelul celor 15.200 de firme din România.

Datele prezentului studiu au fost culese prin interviuri directe cu firmele în intervalul 16 – 20 noiembrie.

Indicatorul sau „indexul de difuziune“ folosit în analiza răspunsurilor primite de la şefii companiilor reprezintă jumătate din procentul celor care spun că situaţia este neschimbată, plus cei care raportează o creştere.

Potrivit datelor Statisticii, producţia industrială a crescut în primele nouă luni din an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, cu 3% (serie brută), fiind în linie cu prognozele. În septembrie, comparativ cu august, producţia industrială a crescut cu 25%, lucrul evidenţiat în Barometrul Industrial din septembrie când “indicatorul pentru volumul total al producţiei“ a făcut un salt de la 56 de puncte în august, la 63 de puncte, nivel menţinut în octombrie. Saltul din septembrie faţă de august se observă însă an de an, august fiind mereu o lună mai “slabă” din cauza concediilor.

În semestrul întâi din 2015 industria a avut o contribuţie de 0,5% la creşterea economică de 3,8% an/an. A contribuit, de asemenea, cu 23% la formarea PIB.

Comisia Naţională de Pronoză (CNP), în previziunile de toamnă, vede pentru 2015 o creştere a industriei cu 3%, sub avansul de 3,6% din 2014 şi 3,8% din 2013. Pentru 2016 şi următorii trei ani industria va avansa, potrivit previziunilor CNP, cu peste 5% anual.

Oprirea creşterii în activitatea industrială în octombrie a condus “inevitabil”, spun autorii Barometrului Industrial, la o uşoară creştere a stocurilor, de la 46% index de difuzare la 51% - ceea ce înseamnă că stagnarea a surprins companiile şi a condus la creşterea producţiei pe stoc.

Faţă de luna septembrie, când companiile au raportat o creştere costurilor de producţie cu 3 puncte, în octombrie se înregistrează o scădere a acestor costuri cu opt puncte, de la 64 în septembrie la 56 luna trecută.

„Scăderea este probabil determinată de ieftinirea materiilor prime şi de plafonarea ritmului de creştere la nivelul ritmului lunii septembrie”, explică autorii Barometrului care mai arată că, sub efectul accelerării bruşte a activităţii înregistrate în septembrie, firmele au început să raporteze mai mulţi angajaţi. Indexul de angajări a urcat de la 50 la 54.

Pe de altă parte, preţurile încasate de firme pentru produsele lor rămân în teritoriu negativ (49 de puncte), la fel ca în septembrie.

„Faptul că firmele nu pot obţine preţuri mai mari afectează veniturile lor, iar veniturile slabe periclitează lichidităţile, îndeosebi în industria prelucrătoare unde costurile fixe sunt mai mari.”

În ceea ce priveşte viitorul, aşteptările şefilor de companii au continuat să crească. Astfel, potrivit documentului citat, indicatorul global de încredere în activitatea viitoare (media aşteptărilor privind volumul comenzilor, producţia şi preţurile încasate de firme) a crescut de la 57 în septembrie la 61 în octombrie.

Totuşi, persistă sentimentul de anxietate legat de exporturi. Indexul aşteptărilor privind comenzile la export peste şase luni, a scăzut de la 72 în septembrie la 64 în octombrie.

„Mai mult ca sigur, firmele exportatoare privesc cu îngrijorare reducerea cererii globale şi o eventuală îngreunare a circulaţiei din spaţiul Schengen în perioada următoare.”, explică Barometrul Industrial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO