Eveniment

Acuzaţii extrem de grave de la Casa Albă: Rusia nu a atacat poziţii teroriste în Siria

Acuzaţii extrem de grave de la Casa Albă: Rusia nu a...

Autor: Mihai Draghici

30.09.2015, 19:55 580

"Implicarea Rusiei în conflictul din Siria este problematică, pentru că se oferă ajutor regimului Bashar al-Assad", a adăugat democratul Adam Schiff, membru al Comisiei de Informaţii din Camera americană a Reprezentanţilor.

"Nu au fost vizate poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic. Campania aeriană rusă va fi şi mai problematică dacă vor fi atacate forţele opoziţiei moderate din Siria", a spus Schiff.

Grupul rebel Tajamu Alezzah, susţinut de Statele Unite, a prezentat o înregistrare video care suprinde un bombardament ce a vizat o clădire care îi aparţinea, în oraşul Latamna (provincia Hama, centru).

Avioane militare ruse au efectuat, miercuri, primele raiduri aeriene în Siria, vizând poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic. Potrivit unor surse din cadrul Ministerului rus al Apărării, aviaţia militară rusă a atacat poziţii teroriste din zona oraşului Homs, în sud-vestul Siriei. Însă, conform unui oficial sirian, raidurile aeriene au vizat periferia oraşului Homs, o zonă ocupată de membri ai Armatei Siriene Libere (ASL), una dintre forţele militare ale opoziţiei siriene. "În această zonă nu sunt deloc terorişti", a declarat sursa citată.

Bombardamentele au fost iniţiate imediat după ce Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, a aprobat în unanimitate cererea preşedintelui Vladimir Putin de a folosi Forţele Aeriene în Siria. Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a cerut Rusiei asistenţă militară în confruntările cu reţeaua teroristă Stat Islamic.

Situaţia este cu atât mai complicată cu cât avioane militare americane au efectuat, în paralel, raiduri aeriene în apropierea oraşului Alep. În plus, instructori militari americani ajută, pe teren, forţele opoziţiei siriene, riscând că devină victime ale bombardamentelor ruse.

Statele Unite au exprimat preocupare privind raidurile aeriene efectuate de Rusia în Siria, avertizând că intervenţia rusă nu va contribui la soluţionarea conflictului. Potrivit unor surse, secretarul de Stat american, John Kerry, i-a transmis ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, că raidurile aeriene ruse "nu vor ajuta" la soluţionarea conflictului din Siria. În plus, Kerry ar fi cerut Rusiei să se implice imediat pentru dezarmarea părţilor beligerante. "Raidurile aeriene ruse nu vor modifica în niciun fel misiunile Statelor Unite sau ale coaliţiei împotriva reţelei teroriste Stat Islamic", a reacţionat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american. "Rusia devine singura ţară care efectuează operaţiuni la solicitarea Administraţiei legitime din Siria", a replicat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei.

Cel puţin 36 de persoane au murit în urma raidurilor aeriene efectuate miercuri de aviaţia militară rusă în Siria, susţine Coaliţia Naţională Siriană, o grupare a opoziţiei. Informaţia nu a putut fi confirmată din surse independente. Moscova a respins informaţiile privind atacarea civililor, denunţând un "război informaţional".

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a criticat marţi pe omologii săi din SUA şi Franţa, Barack Obama şi Francois Hollande, care fac apel în mod frecvent la înlăturarea liderului sirian Bashar al-Assad. Barack Obama a cerut luni, de la tribuna ONU, înlăturarea regimului din Siria, însă Vladimir Putin a respins ideea, pledând pentru stabilitate în Orientul Mijlociu şi în nordul Africii.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 250.000 de morţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO