Eveniment

Adela Cojan, CNAS: Având în vedere explozia de cazuri, cred că toate spitalele ar trebui să îşi organizeze circuitele pentru a primi atât pacienţi COVID-19 cât şi non-COVID

Videoconferinţa ZF Health&Pharma Summit'20

Adela Cojan, preşedinte CNAS

Adela Cojan, preşedinte CNAS

Autor: Alexandra Cepăreanu

17.09.2020, 10:33 474

Adela Cojan, preşedinte CNAS (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate) consideră că   toate spitalele ar trebui să îşi organizeze circuitele pentru a primi atât pacienţi COVID-19 cât şi non-COVID.

„Având în vedere explozia de cazur, cred că ar trebui să renunţăm la clasificarea spitalelor COVID şi non-Covid şi ar trebui să obligăm toate spitalele să primească ambele tipuri de pacienţi. Traversăm o perioadă dificilă. Este o provocare pentru toate sistemele de sănătate din lume”, a spus Adela Cojan în cadrul videoconferinţei ZF Health and Pharma Summit'20.

Ea a menţionat că faţă de anul trecut, bugetul a crescut la 41 mld. lei, de la 38 mld. lei, „ceea ce este o creştere importantă, dar nu atât cât ne-am dori.”

„Bugetul este acum în jur de 5% din PIB, mult mai mic faţă de media europeană care este de 9-10%, chiar 11% în Elvetia. E adevărat că bugetul fondurilor asigurărilor sociale de sănătate a fost suplimentat, dar am încercat să redirecţionăm sumele spre asistenţa medicală din spitalele care luptă cu COVID-19.”

 

Alte declaraţii

La medicamentele pentru bolile cu impact major am ordonat lista de medicamente astfel încât să asigurăm accesul pacienţilor la moleculele importante şi terapii. Am introdus contractele cost-volum rezultat.

Am introdus 35 de molecule noi, inclusiv pe terapia genetică, diabet zaharat, boli rare şi pentru hepatite cornice. Pentru creşterea accesibilităţii bolnavilor la terapie, am adoptat o serie de acte normative care au prevăzut suspendarea utilizării cardului de sănătate pe perioada stării de urgenţă şi prelungirea acestei perioade până la 30 septembrie. Medicii de familie au putut prescrie medicamente pe baza anumitr protocoale terapeutice. Medicii de specialitate din ambulatoriu au acordat şi acordă consultanţii la distanţă, iar documentele post-consultaţie se pot transmite la distanţă.

Am elaborat o metodologie pentru eliberarea reţetelor şi pentru pacienţii din alt judeţ.

S-a creat cadrul normativ pentru progamele de diabet zaharat şi de boli rare, astfel încăt medicaţia să poată fi transmisă la domiciliul bolnavului.

Bugetul ptentru programul naţional de boli oncologice a crescut de la 1,5 mld. lei în 2018, la 1,9 mld. lei în 2019, iar anul acesta, doar în primele 6 luni am avut alocată suma de peste 1 mld. lei. Până la final de an moleculele vor fi accesibilie pacienţilor incluşi în programul naţional de boli oncologice.

Bugetul la bolile cardiovasculare a crescut de la 149 mil. lei în 2018, la 176 mil. lei în 2019, iar în primele şase luni ale acestui an am avut 70 mil. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO