Eveniment

Adio relansare a economiei, urmeaza lovitura cresterii impozitelor. Cine e de vina?

Adio relansare a economiei, urmeaza lovitura cresterii impozitelor
04.05.2010, 23:10 20

FMI s-a uitat la ultimele cifre si a ajuns la concluzia caRomania oricum nu va avea crestere economica anul acesta, asa cateoria efectului negativ al majorarii puternice a TVA nu mai incapein discutia cu Guvernul si cu BNR, care a pledat impotriva acesteimasuri prin vocea guvernatorului Mugur Isarescu.

Maimult, Fondul s-a aratat extrem de dezamagit de incapacitateaautoritatilor de a atrage fonduri europene. Finantele au sucit sirasucit impozitele si taxele existente, ministrul transporturilorRadu Berceanu a dat "o mana de ajutor" cu impozitul pe "Q7", s-areluat ideea cu taxarea luxului, dar expertii FMI s-au saturat deimprovizatii.

Asa a ramas pe masa negocierilor varianta hada a cresterii inparalel a TVA si a cotei unice. Cifrele exacte inca erau indiscutie aseara.

Dinspre Guvern, o liniste mormantala pe parcursul zilei de ieri.Nici macar purtatorul de cuvant nu a schitat o respingere ainformatiilor care au circulat privind majorarea dramatica aimpozitelor.

Theodor Stolojan, prim-vicepresedintele partidului deguvernamant PD-L si coautor al programului de introducere a coteiunice, a declarat pentru ZF ca oricare ar fi, o decizie trebuieluata repede pentru ca timpul nu are rabdare cu Romania.

"Cand te intalnesti cu FMI si cu Comisia Europeana, toata lumeaasteapta un rezultat rapid. Altminteri, daca FMI ar pleca de aicifara niciun rezultat, nimeni nu va mai sta sa analizeze. Cand se vavedea in computer Romania cu semn rosu, atunci acest lucru va aveaun impact major asupra costului finantarii Romaniei", spuneStolojan. El a explicat ca discutia a pornit de la faptul ca "aceacrestere de 1,3% din PIB pe care s-a fundamentat bugetul - carereprezinta 31% din PIB - nu va mai fi si atunci trebuie gasitesolutii pentru acoperirea deficitului convenit cu FMI, de 5,9%"."Sigur ca nu ne dorim majorarea cotei unice sau a TVA, dar panaacum, oficial, nimeni nu a spus ca acest lucru se va si intampla.Se examineaza si ipoteza ca deficitul sa fie majorat. Imprumutul deanul trecut a tinut in viata o mare parte a celor care aveaucredite in valuta si salarii in lei, si oamenii de care vorbesc nuau prea simtit socul din acest punct de vedere. Acum, galusca careanul trecut era pe umerii BNR trece pe umerii populatiei, dinpacate."

Fostul premier liberal Calin Popescu-Tariceanu sustine ca "totce vine «pe surse» vine de la Guvern care, neputand reducecheltuielile, se gandeste sa majoreze impozitele, pasand, inacelasi timp, responsabilitatea pe umerii FMI".

"Nu inghititi ca pelicanii prostiile Guvernului. Am o experientalunga cu FMI si stiu ca niciodata nu cere majorari de taxe - spuneca veniturile si cheltuielile trebuie echilibrate, restul fiindtreaba Guvernului", afirma Tariceanu, premierul sub mandatul caruiaa fost introdusa cota unica de 16% in 2005. El reaminteste ca oricemajorare a taxelor in timpul unei crize nu face decat sa adanceascacriza.

"Guvernul trebuie sa gaseasca solutii de reducere acheltuielilor, este singura solutie acceptabila."

Nu are el vreun regret ca sub mandatul sau a crescut atat demult numarul de angajati ai statului (si salariile lor) - estevorba despre aceiasi angajati care pun acum o presiune grea asupracheltuielilorguvernamentale?

"Salariile si personalul au crescut cand economia mergea siaveam de unde sa dam. Este o diferenta uriasa intre un guvern carepoate sa dea si altul care este in criza. Acest guvern nu este instare nici macar sa plafoneze cheltuielile, dimpotriva ele aucrescut si in criza", raspunde Tariceanu.

Dezastru, verdictul mediului de business

Oamenii de afaceri nu ezita sa foloseasca termenii "catastrofal"si "dezastru" pentru a descrie consecintele majorarii TVA si acotei unice, sansele de relansare a economiei fiind consideratecompromise pe ani de zile.

"O astfel de decizie ar fi catastrofala pentru mediul economic.Majorarea TVA si a cotei unice ar ingropa businessul privat pe operioada de ani de zile. Cresterea TVA va pune presiune pe inflatiesi pe salarii, iar majorarea cotei unice va creste cheltuielileagentilor economici. Daca va fi lovita zona de business privat sisalariatii, ecuatia de apelare la imprumuturi de la FMI si CE sedovedeste a fi un esec", spune Laurentiu Plosceanu, presedinteleAsociatiei Ro mane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO), carereprezinta interesele a 1.300 de firme.

El se declara intrigat de faptul ca guvernul Boc este inca laPalatul Victoria, avand in vedere ca reprezentantii FMI au spus canu au incredere in membrii Cabinetului.

Constantin Boromiz, actionarul producatorului de panificatieBoromir, spune ca va fi un dezastru pentru industrie.

"O sa creasca veniturile la buget pentru doua-trei luni, darcresterea Romaniei va fi blocata pentru minimum cinci ani.Evaziunea este foarte ridicata si la 19%, dar daca TVA va creste?In plus, in momentul in care TVA va creste, puterea de cumparare apopulatiei va scadea si mai mult, iar investitorii straini nu voravea ce sa mai caute la noi, daca nu vor putea face profit aici. Eudaca as putea alege ce taxa va urma sa creasca, in conditiile incare guvernantii nu vor face restructurarile necesare, as preferasa creasca cota unica, dar inca sper ca guvernantii vorrestrictiona cheltuielile si aparatul administrativ pentru a nu selua o astfel de masura."

"Este posibil ca multe firme sa nu poate face fata si sa seretraga din piata. Investitiile straine directe ar putea sa fieafectate, iar investitorii se pot speria", a comentat Catalin Popa,directorul executiv al operatorului de servicii medicale privateEuroclinic Hospital & Medical Centers. Compania opereaza primulspital de talie mare inaugurat in Bucuresti.

Popa considera ca 24% pentru TVA este mult, iar cresterea coteiunice cu patru puncte procentuale ar reprezenta "o povara marepentru business si pentru populatie". "O parte din economie vamerge subteran pentru a scapa de aceste taxe", a mai spus Popa.

Dragos Petrescu, proprietarul Trotter Prim, care controleazarestaurantele City Grill, considera normal ca Romaniei sa i seceara majorarea taxelor atat timp cat Guvernul nu a fost in staresa taie cheltuielile. "Sunt presiuni normale din partea FMI, care acerut mai intai taierea cheltuielilor, dar Guvernul nu le-a redus.Ca orice majorare de taxe, aceasta masura descurajeaza economia siva mari ponderea pietei negre, care va fi mai greu de controlat,mai ales ca si micii jucatori vor apela la aceasta alternativapentru a se putea mentine."

Diagnosticul analistilor: se sacrifica orice potentialde crestere

"Credca cifrele care se vehiculeaza acum sunt pure speculatii siprobabil este o incercare de intoxicare la mijloc. Este cert ca sediscuta o crestere de taxe, dar nu cred ca acestea sunt cifrelereale. Mi se par niste cifre halucinante si in aceste conditii amsacrifica orice potential de crestere a economiei in perioadaurmatoare", a comentat Ionut Dumitru, economistul-sef al RaiffeisenBank.

Pe de alta parte, Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al INGBank, afirma ca "trebuie acceptate pierderi pe termen scurt pentrua rezolva problema deficitului, altfel nu vom putea sa crestemniciodata".

"Daca majorezi taxele, omori economia pe termen scurt, insaacelasi efect il au si reducerile de cheltuieli publice." El spuneca orice estimare privind impactul unei majorari de taxe asupraveniturilor colectate la buget este marcata de foarte multeincertitudini, dar aproape sigur contributia va fi mai mica decatcea asteptata de autoritati.

"Criza din Romania nu a fost determinata de criza globala, iarrevenirea economiei nu va putea fi antrenata de crestereaeconomiilor straine. Cat timp avem o problema cu politica fiscalanu putem sa crestem", apreciaza Chidesciuc.

Teoretic, majorarea TVA cu un punct procentual aduce la buget unplus de circa 2 mld. lei, insa in conditii de criza, evaziunea arputea creste peste asteptari.

Ionut Dumitru continua sa pledeze pentru reducerea cheltuielilorpublice, "pentru ca aici este de fapt buba". "Este o realitate ca70% din buget merge in cheltuieli curente. In acest moment oricecrestere de taxe nu e bine-venita, avand in vedere ca economia nicimacar nu da semne de revenire si ca in primul trimestru am avut celmai probabil un minus. Printr-o crestere a taxelor facem foartemult rau economiei, plus ca apar si efecte colaterale. O eventualamajorare de TVA se va vedea in inflatie, in timp ce cresterea coteiunice va avea un impact negativ pe partea de evaziune fiscala."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO