Eveniment

Adrese de internet din România, la originea furtului de permise CO2

Autor: Mirabela Tiron, Popescu Vlad

31.01.2011, 23:54 73

Halpys Cement, subsidiara elenă a grupului Italcementi, araportat furtul a circa 300.000 de certificate de CO2 (permise deemisii de gaze cu efect de seră) din registrul grec al permiselor,poliţia de la Atena identificând mai multe adrese IP din România cafiind la originea atacului informatic, potrivit Reuters.

"Au fost furate aproximativ 300.000 de permise, dar aceasta estenumai o estimare iniţială. Investigaţia este în derulare. Din ceeace ştim, suntem singura companie elenă căreia i s-au furatpermise", a declarat purtătoarea de cuvânt a Halpys. Ea nu aprecizat exact când s-au furat permisele, evaluate la circa 4,4milioane euro, însă a adăugat că registrul elen a informat companiaîn legătură cu "tranzacţii neobişnuit de mari" pe contul său pe 18ianuarie.

Poliţia elenă a anunţat că a identificat zece adrese de IP dinRomânia folosite de hackeri pentru a ataca registrul Greciei.Autorităţile elene au sesizat Interpol. Piaţa spot din UE apermiselor de emisii de gaze cu efect de seră este închisă de zecezile după furtul de permise din registrele mai multor ţări lajumătatea lunii ianuarie în urma unor atacuri informatice. Pagubaeste estimată la 45 mil. euro. Joia trecută şi grupul CEZ, careconstruieşte în România parcuri eoliene, anunţa că a pierdut700.000 de permise de emisii poluante în valoare de 10 mil. euro,în urma a două transferuri neautorizate efectuate în timpul unuiatac informatic derulat săptămâna trecută asupra registrului dinCehia, potrivit Reuters Un caz similar a avut loc şi la sfârşitulanului trecut, când Holcim, unul dintre cei mai importanţiproducători de ciment de pe piaţa locală, a raportat că persoanenecunoscute au sustras 1,6 milioane de certificate de CO2, dintrecare au fost recuperate 600.000 de unităţi. Valoarea certificatelorce nu au putut fi recuperate se ridică la 15 mil. euro.

Anual, piaţa certificatelor de CO2 se ridică la 90 mld. euro,Europa fiind cea mai mare piaţă din lume pentru astfel detitluri.

România poate emite în perioada 2008-2012 circa 1,28 mld. tonede CO2 ca urmare a protocolului de la Kyoto. Protocolul a intrat învigoare în 2005, deşi a fost semnat în 1997, şi prevede reducereagazelor cu efect de seră cu 5,2% comparativ cu anul de referinţă1990. Protocolul a fost semnat de 184 de ţări, fiecărei ţărifiindu-i alocat un anumit număr de tone de CO2 pe care le poateemite. Cantitatea alocată României este însă prea mare pentru că iaca an de referinţă 1990. Între timp, o mare parte din industriapoluatoare s-a închis, ceea ce lasă la îndemâna României un surplusde circa 350 mil. tone de CO2. Acest surplus de CO2, carereprezintă practic 350 mil. certificate de emisii de gaze cu efectde seră (o tonă de CO2 este egală cu un certificat), poate fitranzacţionat de statul roman până în 2012, aceste certificatevalorând 2 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO