Eveniment

Adrian Vasilescu, BNR: Cum citim indicatorii financiari

Adrian Vasilescu, BNR: Cum citim indicatorii financiari
19.04.2018, 00:03 253

Raportul cauze-efecte este lege în pieţele financiare. Această corelaţie aparent simplă, ignorată însă deseori, se complică teribil când cei doi termeni fac schimb de roluri. În sensul că efectele devin cauze, care la rândul lor produc alte efecte, iar cercul vicios format astfel se rostogoleşte la vale antrenând şi alte sectoare ale economiei.

În 2017, lună de lună, consumul în creştere a devansat oferta internă de bunuri şi servicii. Diferenţa cine s-o acopere? Au acoperit-o importurile. La sfârşitul anului, când s-a tras linie, ne-am trezit că balanţa comercială a înregistrat un deficit de 12 miliarde de euro. Cauza, deci, a fost raportul importuri-exporturi. Iar efectul – dezechilibrarea balanţei comerciale.

Inevitabil, acest deficit l-am regăsit în bună măsură în cursul leu-euro. Un puseu de depreciere, de câţiva bani, a monedei noastre i-a agitat teribil pe prezicătorii unei destabilizări a pieţei valutare. Şi emoţiile nu s-au topit nici după ce leul şi-a revenit.

De fapt, ce s-a întâmplat? O scurtă recapitulare va limpezi lucrurile. Deprecierea leului, faţă de euro, nu a dezechilibrat piaţa valutară. Dimpotrivă, piaţa a rămas stabilă. Ajutată şi de alţi indicatori economici, îndeosebi de stabilitatea financiară. Pe o piaţă stabilizată, cursul s-a mişcat când în sus, când în jos, surprinzându-i pe operatori, cu deosebire pe cei preocupaţi de presiunile speculative asupra monedei noastre. Iar frica de depreciere a fost efectul unui „şoc” de scurtă durată. Piaţa şi-a regăsit echilibrul şi rata de schimb leu-euro a ajuns în aprilie 2018 la o evoluţie calmă.

Banca Naţională a continuat să se uite cu atenţie mărită atât la leu, cât şi la euro. Fără să intervină în neştire, aşa cum i s-a cerut deseori, ca să schimbe cursul natural al unei pieţe care funcţionează bine şi înregistrează corect realitatea. Piaţa noastră valutară are un ritm normal şi BNR nu poate ignora acest fapt. Asta nu înseamnă însă că Banca Naţională doar priveşte piaţa. Înseamnă mult mai mult: că pe piaţa valutară românească alarma nu o dau  mişcările pe timp foarte scurt, de la o zi la alta sau de la o lună la alta. Semnificaţie au doar mişcările ceva mai ample. Din acest motiv este lipsită de sens orice încercare de a face preziceri pe baza datelor din câteva zile.

Dacă privim pe termen ceva mai lung, bunăoară de la 1 ianuarie 2018 şi până în prezent, o să vedem că pe o piaţă menţinută constant calmă leul s-a calmat şi el. Cât priveşte viitorul, nu putem să facem abstracţie de ce se va întâmpla cu balanţa comercială. Şi încă nu este momentul, cred, să tragem concluzii nici cu privire la mişcările ce vor avea loc pe marile arene internaţionale.

Dar cursa cauze-efecte-cauze are o desfăşurare ceva mai largă. Preţurile în creştere la energie electrică şi termică, la gaze, la combustibili, crescând anapoda, au scos inflaţia din ritmul ei. Iar inflaţia, cum scriu şi cărţile, a iritat cursul leu-euro.

Cererea de produse de import, de asemenea în creştere, a turnat de asemenea gaz peste focul inflaţiei. Unde se consumă în exces e şi inflaţie. Dacă, bineînţeles, oferta internă nu e pregătită să răspundă corespunzător cererii. Şi dacă deficitul bugetar n-a făcut inflaţie, deficitul balanţei comerciale a făcut.

E cert că inflaţia n-a făcut-o Banca Naţională, aşa cum a fost învinuită public. În schimb, Banca Naţională a calmat inflaţia. În aceeaşi măsură în care a calmat cursul. Iar cei care tot bat toba cu inflaţia în creştere nu ştiu să citească indicatorii statistici. Pentru că inflaţia în urcare e trecut. E istorie. Şi se regăseşte doar în rata anuală, care socoteşte în urmă cu

12 luni. Sau în cea medie anuală, care ia în calcul un şir de 24 de luni. Prezentul însă, ca şi viitorul, are o altă dinamică şi o regăsim în ratele lunare. Citim aşadar: 0,78 la sută în ianuarie, 0,30 la sută în februarie şi 0,29 la sută în martie. Inflaţia, aşadar, coboară şi nu urcă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO