Eveniment

Afacerile mici şi mijlocii din sectorul IT&C ar putea „exploda“ la export dacă se încheie tratatul comercial dintre SUA şi UE

Afacerile mici şi mijlocii din sectorul IT&C ar putea...

Autor: Adelina Mihai

13.05.2016, 00:04 419
Economia României are un potenţial mare de creştere pe seama comerţului internaţional de servicii, iar încheierea acor­dului comercial TTIP dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite ar contribui semnificativ la dezvoltarea afacerilor mici şi mijlocii din sectorul IT&C.

TTIP (acronimul de la Parteneriatul Transatlantic de Comerţ şi Investiţii) este un acord de liber schimb dintre statele Uniunii Europene şi SUA care ar putea să fie încheiat până la finalul acestui an, fiind cel mai mare parteneriat comercial din istorie.

„Exportul de servicii IT&C către SUA reprezintă 40% din totalul exporturilor de servicii româneşti din această categorie. Astfel, România se află în top 5 european în ceea ce priveşte ponderea serviciilor IT&C exportate către SUA”, a spus Adam Sambrook, şef adjunct de misiune în cadrul Ambasadei Marii Britanii la Bucureşti, în cadrul unui eveniment organizat ieri de Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord împreună cu ANIS, asociaţia patronală a industriei de software şi servicii, pe tema oportunităţilor pentru industria IT&C în cadrul TTIP.

România a exportat anul trecut servicii informatice în valoare totală de 1,7 miliarde de euro, adică circa 10% din totalul exporturilor de servicii, 2015 fiind cel de-al treilea an în care serviciile informatice au bătut turismul ca valoare la export.

Încheierea acordului TTIP dintre SUA şi UE ar conduce la o creştere economică anuală de 0,25% a PIB-ului României, odată cu implementarea totală a tratatului (anul 2027 fiind primul în care analiştii estimează să se întâmple acest lucru).

Cercetarea realizată de Lucian Cernat, economist-şef în cadrul Directoratului General pentru Politici Comerciale din cadrul Comisiei Europene şi de  Csilla Lakatos, economist în cadrul Băncii Mondiale mai arată că TTIP ar putea conduce la o creştere a exporturilor România –SUA cu 35%, iar importurile cu 25%.

„Ritmul de creştere economică al Uniunii Europene va fi influenţat de TTIP, însă cred că, datorită caracteristicilor economiei digitale, cifrele privind impactul estimat asupra IT&C să fie subevaluate. Cred că IMM-urile din sectorul IT&C vor găsi noi oportunităţi, care nu au fost exploatate până în prezent”, a spus Marius Bostan, Ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională.

România are cel mai bun raport din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte valoarea exporturilor comparativ cu numărul de noi locuri de muncă create, astfel că, la fiecare miliard de euro provenit din exporturi se creează câte 70.000 de noi locuri de muncă, potrivit Andreei Paul, deputat PNL în Comisia pentru Buget, Finanţe şi Bănci.

„UE este cea mai mare economie a lumii, cu cel mai mare PIB raportat la PIB-ul global, iar noi ar trebui să fim mândri că facem parte din UE. Cu toate acestea, suntem o economie foarte mică, reprezentăm doar 0,33% din PIB-ul global, iar această pondere a rămas neschimbată de trei decenii. TTIP este o oportunitate în primul rând pentru Uniunea Europeană care este obligată să se trezească din amorţire. (...) Dacă România nu va face nimic, vom deveni al treilea cel mai mic beneficiar economic din perspectiva TTIP, vom avea doar o dezvoltare inerţială”, a spus Andreea Paul. Ea a mai precizat că sectorul IT&C reprezintă o cincime din exporturile de servicii ale României şi importanţa acestuia a crescut semnificativ în ultimii ani, însă România riscă să piardă din competitivitatea acestui sector dacă guvernele “dorm în papuci” şi nu iau măsuri care să ajute la dezvoltarea afacerilor din acest domeniu.

“TTIP ar putea reprezenta o şansă mai ales pentru IMM-urile din IT&C care, odată cu eliminarea barierelor birocratice, pot exporta mai uşor sevicii în SUA sau, de ce nu, pot deschide filiale acolo”, a mai explicat Andreea Paul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO