Eveniment

Africa Israel incearca sa evite falimentul: Dezvoltatorul mallului Cotroceni: In Romania nu avem probleme

16.12.2009, 23:14 47

Miliardarul israelian Lev Leviev incearca sa restructurezedatorii de 2 mld. euro pentru a evita falimentul companiei AfricaIsrael Investments, care detine cel mai mare mall din Romania - AFIPalace Cotroceni din Bucuresti, potrivit Bloomberg. Cu toateacestea, Reuven Haver, country manager al companiei in Romania,spune ca acest fapt nu influenteaza semnificativ activitateasubsidiarei locale.

"Nu am dreptul sa vorbesc in numele companiei-mama, dar inRomania nu avem probleme. Nu avem dificultati sa ne platimobligatiile. In afara proiectului Cotroceni Park, avem crediteluate doar pentru achizitia altor doua terenuri - Inox (un lotaflat pe Soseaua Progresului din Capitala - n.r.) si un alt lot inPipera. Iar la aceste credite am agreat cu bancile sa platim doardobanzi in aceasta perioada", a declarat pentru ZF Havar.

In Romania AFI Europe a contractat cel mai mare imprumut pentruun proiect imobiliar - 234 de milioane de euro de la Hypo RealEstate pentru constructia Cotroceni Park - mall din a caruiexploatare pot fi insa acoperite ratele bancare, potrivit luiHavar.

"Practic, mallul nu este scos spre vanzare, iar o decizie inacest sens poate fi luata doar de catre proprietari. Pe de altaparte, in aceasta perioada nu poti vinde teren; este de zece orimai bine sa vinzi proiecte. Ne propunem sa construim birourile delanga Cotroceni Park si mallul de la Laromet, pentru care speram saobtinem autorizatie de constructie in ianuarie 2010. Cash-ul l-ampus deja in aceste proiecte (prin achizitia terenului si costuri deproiectare - n.r.). Mai trebuie doar sa convingem bancile sa nefinanteze", spune Havar.

Compania a investit peste 400 mil. euro in Romania, cea mai mareparte (300 mil. euro) pentru constructia proiectului CotroceniPark. Cele mai multe proiecte pentru care au fost cumparateterenuri sunt in prezent blocate, inclusiv loturile achizitionatepentru constructia a circa 15.000 de locuinte in Bucuresti siimprejurimi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO