Eveniment

Agenţia de turism Genius Travel şi-a anunţat turiştii printr-un email că intră în insolvenţă şi că nu le va onora vacanţele cumpărate

Autor: Mirabela Tiron

16.08.2016, 15:04 42934

“Relativ la pachetele turistice achiziţionate de dumneavoastră vă anunţăm că începând din 16.08.2016, societatea Genius Travel se află în stare de insolvenţă de fapt, urmând ca până la data de 19.08.2016 să depunem la Tribunalul Bucureşti o cerere de deschidere a procedurii insolvenţei. Sumele plătite de dumnevoastră vor fi înscrise în listele cu creditori ale societăţii şi veţi fi citat ulterior de către administratorul judiciar, pentru a vă înscrie la masa credală. Totodată, va rugăm sa nu mai efectuaţi călătoria aferentă pachetului turistic pentru că aceasta nu a mai putut fi plătită din motivele descrise mai sus. Ne cerem scuze pentru situaţia creată!”, aşa arată mesajul dintr-un email trimis de agenţia de turism Genius Travel (membră ANAT) unui client care a cumpărat o vacanţă în Bulgaria pentru luna august.

Acesta este însă al treilea email primit de turistul, care a direcţionat mesajul către ZF.

La Tribunalul Bucureşti nu figura nicio cerere pentru intrare în insolvenţă până ieri.

Primul mesaj, din data de 12 august, transmitea clientului să nu mai plece în vacanţă pentru că agenţia va intra în insolvenţă, fiind similar cu cel de sus, în timp ce al doilea, transmis la o zi distanţă, menţiona că situaţia s-a rezolvat şi încuraja efectuarea călătoriei.

 “Vă rugăm sa ignoraţi notificarea anterioară (cea prin care agenţia menţiona că nu a plătit călătoria-n.red) şi vă informăm că situaţia a fost remediată şi că vă puteţi efectua vacanţele achiziţionate prin Genius Travel în condiţiile contractului pe care l-aţi încheiat cu societatatea noastră”.

Contactat de ZF, Ştefan Bogdan, acţionar al agenţiei Genius Travel, nu a dorit să lămurească situaţia, menţionând că “este o problemă internă”. Datele de la Registrul Comerţului arată că Ştefan Bogdan deţine 20% din acţiunile Genius Travel, iar un pachet de 80% este controlat de Ionuţ Costea.

În tot acest timp nici Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), foarte vocală în alte situaţii, nu a transmis vreo informare legată de ce se întâmplă cu agenţia de turism astfel încât turiştii să evite să îşi mai cumpere pachete de la agenţia care susţine că va intra în insolvenţă.

La întrebarea cui să se adreseze turiştii (în condiţiile în care pe numărul de fix al agenţiei de turism nu răspunde nimeni) şi ce iniţiativă a luat ANAT cu privire la această situaţie, Alin Burcea, preşedintele ANAT, a transmis printr-un mesaj că “fac ce spune legea”.

Bogdan Ştefan a pus bazele agenţiei Genius Travel alături de un asociat  în 2008 iar în 2014 a luat în chirie un hotel din Uzlina, comuna Murighiol. Agenţia de turism vinde vacanţe în Delta Dunării dar şi în Bulgaria, Turcia, Grecia dar şi în destinaţii exotice, fiind revânzător de pachete de turism făcute de marii jucători din piaţă.

Anul trecut agenţia de turism a avut afaceri de 2,3 milioane de lei şi pierderi de 514.000 de lei, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Datoriile se ridicau la 2,4 milioane de lei, mai arată mfinante.ro. Agenţia figurează cu 29 de angajaţi anul trecut. 

Vedeţi mai jos e-mail-urile în ordine cronologică 

Primul e-mail:

Al doilea mail: 

Al treilea e-mail

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO