Eveniment

Agenţia guvernamentală pentru investiţii străine: „Există 28 de companii care au luat decizia finală de a investi în România”

Agenţia guvernamentală pentru investiţii străine:...

Autor: Adelina Mihai

05.07.2016, 00:05 1354
InvestRomania, instituţia guvernamentală pentru promovarea investiţiilor străine, a avut în portofoliu 150 de proiecte de investiţii în perioada 2014 - 2015, cu o valoare totală de aproximativ 3 miliarde de euro, potrivit datelor transmise de către reprezentanţii instituţiei.

„La nivelul acestor proiecte s-au înregistrat un număr estimat de 29.000 de noi locuri de muncă şi peste 250 de solicitări de informaţii privind România. Principalele industrii vizate de investitori în intervalul menţionat au fost industria auto, industria prelucrătoare, business outsourcing, IT etc.”, au transmis, în urma unei solicitări a ZF, reprezentanţii InvestRomania (Departamentul pentru Investiţii Străine şi Parteneriat Public-Privat din cadrul guvernului).

InvestRomania este condusă în prezent de secretarul de stat Manuel Costescu, fost bancher la  subsidiara băncii americane JPMorgan în Londra, iar în luna mai agenţia a lansat, pentru prima dată, un site de promovare a României pentru investitori în limba engleză.

„De la schimbarea conducerii instituţiei (1 februarie 2016) şi până în luna mai, InvestRomania a gestionat 61 de proiecte de investiţii, dintre care 28 cu decizie finală de imple­mentare, 18 în analiză pentru decizia finală, 13 cu intenţie exprimată şi 2 suspendate. Valoarea totală a acestora este de 1,5 miliarde de euro, cu potenţial de a crea un număr de 17.000 de locuri de muncă”, au mai transmis reprezentanţii InvestRomania.

Un procent de 30% dintre investitorii care şi-au manifestat interesul de a veni în România provin din sectorul auto, urmat de cei din sectorul IT (15%) şi cei din industria biotech (8%). În ceea ce priveşte distribuţia celor 1,5 miliarde de euro care ar putea fi investite în România în următoarea perioadă, datele InvestRomania arată că peste o treime, adică mai mult de 500 de milioane de euro, ar urma să provină de la investitori din sectorul auto, 18% (adică 270 de milioane de euro) din sectorul biotehnologiei şi 15% (225 de milioane de euro) din sectorul agribusiness. Alte domenii în care investitorii ar putea dezvolta afaceri în România sunt serviciile medicale, sectorul aeronautic, industria chimică, metalurgie, infrastructură, electrocasnice, textile şi logistică.

Reprezentanţii agenţiei guvernamentale nu au dorit să dezvăluie numele companiilor care se află pe lista de proiecte ale InvestRomania, susţinând că acest lucru ar conduce la „neîncredere” din partea noilor investitori.

Deşi, oficial, există noi intenţii ale străinilor de a investi în România, datele statistice arată că investiţiile străine s-au menţinut la un nivel foarte scăzut din 2009 încoace, anul trecut fiind de numai 3 milioane de euro. În 2008, investiţiile străine au ajuns la un nivel record de peste 9 miliarde de euro.

Situaţia nu s-a îmbunătăţit semnificativ nici anul acesta. Conform datelor raportate de Banca Naţională, în perioada ianuarie-aprilie 2016 România a avut investiţii străine în cuantum de 847 de milioane de euro, în creştere cu doar 2% faţă de perioada similară a anului anterior.

„Stocul” investiţiilor străine este în prezent de 60 de miliarde de euro, în timp ce românii care au plecat la muncă în străinătate au trimis acasă peste 61 de miliarde de euro, semn că cei mai mari investitori „străini“ sunt emigranţii români.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO