Eveniment

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală spune că a colectat venituri bugetare totale de peste 75 mld. lei şi a depăşit planul

Ionuţ Mişa, şeful ANAF (Desen de Romeo Răileanu)

Ionuţ Mişa, şeful ANAF (Desen de Romeo Răileanu)

Autor: Iulian Anghel

18.05.2018, 00:06 1073

„Programul de colectare repartizat de către Ministerul Finanţelor Publice pe primele trei luni ale anului 2018 a fost de 54,31 mld. lei. Totalul sumelor colectate de către ANAF pentru perioada mai sus menţionată a fost de 54,40 mld. lei, acesta reprezentând, după cum se observă, o depăşire în cifre absolute cu 93,6 mil. lei a programului de colectare stabilit şi o depăşire cu 10,6% - indice nominal, respectiv cu 5,20 mld. lei mai mult faţă de perioada similară a anului 2017 (49,20 mld. lei ). Se poate observa faptul că gradul de depăşire a nivelului încasărilor similare din anul 2017, 10,6% - indice nominal, este superior prognozei de creştere economică pentru anul 2018, revizuită la 6,1%, conform prognozei de primăvară a Comisiei Naţionale de Prognoză”, arată ANAF.

Potrivit sursei citate, pentru primele patru luni ale lui 2018, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a colectat venituri bugetare în sumă totală de 75,58 mld. lei (fără încasările din taxa clawback şi din operaţiunile de tip „swap“ prevăzute în legile bugetare anuale), ceea ce reprezintă o depăşire cu 12,4% indice nominal, respectiv cu 8,33 mld. lei mai mult faţă de perioada similară a anului 2017 (67,24 mld. lei). De asemenea, aceste încasări reprezintă un grad de realizare de 101,1% a programului de încasări stabilit prin legile bugetare.

ANAF spune că a exclus din raportarea sa încasările din “taxa clawback“, (ca venituri din contribuţia datorată pentru medicamente finanţate din Fondul Naţional Unic de asigurări sociale de sănătate şi din bugetul Ministerului Sănătăţii) şi operaţiunile de tip „swap” reglementate prin legile bugetare anuale pentru a se asigura comparabilitatea cu prevederile legilor bugetare anuale.

„Pentru a clarifica grava confuzie dintre veniturile fiscale la Bugetul General Consolidat şi veniturile fiscale încasate de ANAF, trebuie precizat că veniturile colectate de ANAF sunt doar o parte din veniturile fiscale realizate la nivelul Bugetului General Consolidat”, arată sursa citată.

Veniturile Bugetului General Consolidat au crescut în T1 cu 11,5% faţă de T1 2017 – un plus în buget de 5,3 mili­arde de lei. Însă veniturile fiscale, în Bu­getul General Consolidat (BGC) au scăzut în primele trei luni din an cu 1,5% faţă de perioada similară a anului trecut. În martie, veniturile fiscale în BGC au scăzut cu 9,4% faţă de martie 2017. Veniturile din TVA au scăzut în martie faţă de martie trecut cu 9%.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO