Eveniment

Agenţia Naţională a Medicamentului: 4.763 de cutii de insulină, notificate de distribuitori pentru export paralel. „Este anormal ce se întâmplă, am cerut ca toată insulina produsă pentru pacienţii diabetici să rămână în ţară“.

Valoarea exporturilor paralele de medicamente este estimată la 500-600 mil. euro anual.

Valoarea exporturilor paralele de medicamente este estimată la 500-600 mil. euro anual.

Autor: Mirabela Tiron

27.04.2017, 00:06 463

Puţin peste 4.700 de cutii de insulină, medicament obligatoriu pentru tratamentul bolnavilor de diabet zaharat depedenţi de insulină, inclus în programul naţional de sănătate, au fost notificate de distribuitori (în perioada 22 martie - 25 aprilie anul acesta) pentru livrarea intracomunitară (export paralel), arată Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. În România sunt înregistraţi în jur de un milion de diabetici în evidenţe, insulina fiind un medicament folosit în tratamentul diabeticilor în Programul Naţional de Diabet Zaharat.

„Nu este în regulă ce se întâmplă, de trei-patru ani depunem sesizări la Ministerul Sănătăţii, la Agenţia Medicamentului să considere insulina un tratament strategic, bolnavul dependent de insulină moare dacă nu dispune la timp de insulină. Dozele de insulină alocate pentru România de producători să rămână pentru pacienţii noştri, nu să plece  la export paralel“, a declarat pentru ZF Maria Angela Mesaroş, preşedintele Federaţiei Asociaţiei Diabeticilor din România. Ea a mai spus că sunt pacienţi care îşi primesc în farmacii tratamentul treptat, în funcţie de cum reuşeşte farmacia să se aprovizioneze cu insulină, ceea ce reprezintă o situaţie anormală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO