Eveniment

Agricultorii aşteaptă 7 milioane de tone de grâu. În ce direcţie o vor lua preţurile? Aflaţi răspunsul la conferinţa ZF Agribusiness

Agricultorii aşteaptă 7 milioane de tone de grâu. În...

Autor: Gabriel Razi

01.04.2014, 00:03 467
Producătorii agricoli aşteaptă ca peste patru luni să strângă o recoltă de grâu de aproximativ 7 mil. tone, în scădere cu 5% faţă de sezonul anterior.

Recolte apropiate de mediile ultimelor se­zoane aşteaptă şi alţi jucători din regiune precum Rusia, Ucraina sau Bulgaria. Vre­mea a fost favorabilă şi în Franţa şi Ger­mania - liderii agriculturii europene - astfel că sezonul 2014/2015 va debuta în contextul unei pieţe ce se pregăteşte să alimenteze cu materii prime agricole pieţe tradiţionale de deficit precum cele din nordul Africii sau Orientul Mijlociu, dar şi să acopere o parte din cererea tot mai mare din China.

În sezonul comercial ce va începe în luna iulie a acestui an România are estimat un disponibil de export de 3,3-3,5 mil. tone, iar prognozele arată că în 2015 stocurile de grâu de pe piaţa locală se vor dubla. Ritmul livrărilor în străinătate, evoluţia consumului intern din industrie şi din zootehnie vor in­flu­­enţa direct preţul grâului, unul dintre indi­ca­torii-cheie pentru afacerile fer­mierilor. România s-a afirmat ca un prolific furnizor de grâu al pieţei din Egipt, cea mai mare piaţă de import din economia mondială. Economia nord-africană a ajuns astfel să acopere o treime din exporturile de grâu. Cu toate acestea, fermierii s-au grăbit să vândă cele mai mari cantităţi încă din primele zile ale sezonului astfel că nu au beneficiat de vârfurile pe care piaţa le-a atins în iarna trecută şi în primăvară.

Care va fi strategia de vânzare a agricul­torilor în noul sezon? Care va fi tendinţa de evoluţie a preţurilor pe piaţa grâului? Cum va evolua consumul din industrie? Cine va oferi cele mai bune cotaţii? Ce planuri de investiţii au marii jucători de pe piaţa grâului? Acestea sunt doar câteva dintre te­mele care vor fi dezbătue marţi 15 aprilie la conferinţa ZF Agribusiness, organizată în Bucureşti la hotelul Radisson Blu. La eveniment sunt anunţate discursuri ale re­prezentanţilor Carrefour, Azomureş, PwC, TotalSoft, CEC şi ai caselor de avocatură Schoenherr şi Pachiu&Asociaţii. Lista de invitaţii este în continuare deschisă.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.04.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO