Eveniment

Agricultorii: Banii UE nu sunt pentru magnati, ci pentru micii fermieri

14.05.2010, 00:00 114

Proiectele de investitii in agricultura cu bani europeni nu potfi demarate fara ajutorul bancilor, in lipsa unei cofinantari dinbuzunarul fermierului.

Relatia banca-beneficiar a fost des analizata si dezbatuta decele doua parti implicate, dar rezolvarea se lasa asteptata, primulanuntandu-si deschiderea totala vizavi de sectorul agricol, iar celde-al doilea incapacitatea de a primi ajutor financiar.

Dupa doi ani de la demararea Programului National de DezvoltareRurala, care aloca fermierului roman si mediului rural 8 mld. euro,s-au finalizat investitii in valoare de 100 de milioane de euro,chiar daca autoritatile pun pe hartie sume atrase de proiecteeligibile de aproape 2 mld. euro.

Banii raman insa in conturile UE pana cand fermierii fac dovadainvestitiilor si cer decontarea banilor, dar in momentul de fatamajoritatea acestora sunt pusi in situatia de a renunta la proiectpentru ca nu au cofinantare din partea bancilor. "Daca nu nesolidarizam urgent, mi-e frica ce se va intampla in 7-8 luni.Suntem pe marginea prapastiei", a declarat Adrian Radulescu,secretarul de stat in cadrul Ministerului Agriculturii.

Bancile vorbesc insa de criterii artificiale cu ajutorul carorafermierii obtin punctaje pentru proiecte foarte mari de peste unmilion de euro, chiar daca nu au posibilitatea de sustinere aacestuia. Din punctul lor de vedere, un astfel de proiect estenefinantabil.

"O banca nu o sa finanteze niciodata un start-up care are camanager un tanar sub 40 de ani fara experienta. Fiecare beneficiartrebuie sa redimensioneze investitia in functie de posibilitatilede finantare, altfel nu se va face absorbtia un an jumatate de aiciinainte", este de parere Dragos Apostol, director general alcompaniei de consultanta Wieser Consult, care se ocupa deproiectele pe agricultura din fonduri europene. Apostol vorbeste deun criteriu drastic care va elimina din start mii de proiecte -dovada cofinantarii proiectului. "In felul acesta proiecte mari deun milion de euro, care au cofinantare privata, nu vor ficonsiderate finantabile pentru ca nu au o baza, nu au pe ce sa sesustina. Fara dovada cofinantarii, multe proiecte vor zbura ca unbalon pe care il dezlegi la gura", continua acesta.

"Banii de la UE nu sunt pentru «magnati» ca mine sau ca siCulita Tarata. Trebuie sa creem fermieri noi, sa-i scoatem dinsubzistenta. Banii europeni sunt pentru cei care nu au trei mii deeuro in cont, dar care pot fi consiliati astfel incat sa isidezvolte afacerea", afirma Adrian Radulescu, care admite ca farabanci nu poti face afaceri in agricultura.

Radulescu spune ca in analiza unui dosar trebuie luat in calculfaptul ca in fiecare an un fermier primeste cel putin subventiiledirecte la hectar, in valoare de 116 euro in 2009 sau 167 de europentru anul acesta. Tot pentru a usura accesul la credite, Fondulde Garantare a Creditului Rural a fost capitalizat recent cu 220mil. euro, FGCR putand acorda garantii de 1,5 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO