Eveniment

Agricultorii pot lua credite cu 5,5% de la banci prin Fermierul. Cum comentati?

23.07.2009, 19:12 92

Producatorii agricoli si crescatorii de animale pot lua credite pentru investitii de profil cu o dobanda de 5,5% de la banci in cadrul unui program sprijinit de Ministerul Agriculturii. Fermierii sustin ca programul le permite sa-si dezvolte mai usor afacerile.

"Cand am mers prima data la banca sa iau un imprumut pentru ferma am fost descurajat de dobanda ridicata", spune Stefan Dumitrache, un fermier din Dambovita. "Apoi mi s-a spus de acest program. Sa cobori de la o dobanda de 13,5% pe an la 4-5% este intr-adevar un lucru care iti da forta sa continui. Banii proveniti din diferenta de dobanda ii pot folosi pentru a-mi dezvolta afacerea in loc sa ii dau bancii", a adaugat el.

Dumitrache, in varsta de 73 de ani, a contractat prin Fermierul un credit de 2 mil. lei si a construit langa Targoviste o ferma de porci cu o capacitate de circa 1.900 de capete. In 2008, ferma sa a produs, pentru piata interna si pentru export, aproape 500 de tone de carne. La un pret mediu de 4 euro/kg aceasta ar insemna afaceri de circa 2 mil. euro.

Dupa patru ani de la debutul programului, bancile continua sa primeasca din ce in ce mai multe cereri de la fermieri. Circa 30 de potentiali beneficiari incearca sa obtina finantare de la BCR pentru dezvoltarea de afaceri in agricultura prin Fermierul, proiectele depuse de acestea avand o valoare totala de 100 mil. lei (circa 23,5 mil. euro), a declarat Ramona Ivan, directorul executiv al bancii pentru relatia cu institutiile financiare internationale.

"Deja avem o lista de asteptare de clienti pentru Programul Fermierul. Sunt cam 30 de posibili beneficiari in asteptare, care ar cumula circa 100 mil. lei din totalul de 178 mil. lei alocate bancii de Ministerul Agriculturii", a precizat Ivan.

Creditele acordate de BCR au o dobanda anuala efectiva de 5,5% si o perioada de rambursare de maxim zece ani, de banii atribuiti prin Fermierul putand beneficia producatorii agricoli individuali, asociatiile de fermieri sau proprietarii de paduri. De aceste credite pot beneficia cei care au fost deja admisi in Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), indeplinind astfel cerintele minime impuse de Ministerul Agriculturii.

BCR a analizat in perioada 2005-2008 peste 900 de proiecte participante la program, dintre care au fost declarate eligibile 719 proiecte in valoare totala de 453,6 mil. lei (circa 114 mil. lei, la cursul de schimb din decembrie 2008). BCR a gestionat in aceasta perioada 80% din fondurile alocate de MAPDR bancilor participante. Pe langa BCR, mai sunt incluse in program CEC Bank, BRD, Banca Comerciala Carpatica, Raiffeisen Bank si Bancpost.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO