Eveniment

Agricultura estimeaza ca inundatiile vor afecta 30% din recolta de grau

18.07.2005, 19:51 54

Inundatiile ce au afectat puternic importante zone agricole ale tarii vor afecta aproape 30% din recolta de grau din acest an, graul nemaiputand fi folosit decat ca furaj si nu in panificatie.

"Conform estimarilor actuale, putem avansa o cantitate de 6 mil. tone de grau", a spus Gheorghe Flutur, ministrul agriculturii. Recolta de anul trecut s-a situat la aproximativ 7,5 milioane de tone.

Flutur a precizat ca ploile din ultima vreme au creat dificultati la recoltare, iar calitatea graului a scazut in unele zone ale tarii. "Nu se pune problema asigurarii graului pentru panificatie si nici a celui de samanta, intrucat exista judete unde graul corespunde calitativ. "In situatia actuala, nu exista motive de ingrijorare pentru panificatie", sustine Flutur.

El a precizat ca exista si stocuri de grau de circa 1,2 mil. tone. "Inundatiile au compromis graul pe circa 30% din suprafetele cultivate, insa acesta va putea fi valorificat la export, unde exista astfel de solicitari", spune Flutur. Ministrul agriculturii a anuntat si o prima de export la grau de 10 euro pe tona pentru o cantitate de 290.000 tone. De asemenea, ministerul a aprobat si fonduri pentru subventionarea depozitarii unei cantitati de 1,5 milioane de tone de grau pana la inceputul anului viitor.

Ministerul Agriculturii va aloca circa 30 mil. lei (300 mld. lei vechi; 8,57 mil. euro) pentru despagubirea producatorilor ale caror culturi afectate de inundatiile din luna iulie au fost asigurate. Estimarile oficiale de pana acum indica pagube totale in agricultura si silvicultura de circa 130 de milioane de euro.

Ultimele estimari arata ca productia de cereale a Uniunii Europene va fi mai mica in acest an cu cel putin 28 de milioane de tone, respectiv circa 10% fata de cea de anul trecut, din cauza secetei, facand posibilele importuri din aceste zone mult mai scumpe. Este foarte putin probabil ca o parte a recoltelor din tarile din jurul Romaniei sa fie importate pe piata romaneasca, in conditiile in care producatorii din tarile respective vor avea oferte de cumparare mult mai tentante din Vest. In plus, majoritatea cerealelor si in special graul sunt cotate la Bursa din Chicago la preturi in crestere, desi in mod normal, preturile in perioada de recoltare a cerealelor sunt in scadere. Criza graului din Romania din urma cu trei ani a adancit serios deficitul comercial al Romaniei cu peste un miliard de euro si a presat serios asupra veniturilor producatorilor si procesatorilor.

Mai mult, pe piata interna, tranzactiile cu grau se afla, in acest moment, in impas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO