Eveniment

Ajutoare de stat de maximum 500.000 de euro

06.12.2009, 23:12 41

Comisia Europeana, organismul executiv al UE, a autorizat unprogram de ajutor de stat propus de Romania pentru sustinereacompaniilor afectate de criza economica cu pana la o jumatate demilion de euro.

Programul, care este valabil pana la sfarsitul anului viitor,prevede sprijinirea firmelor care se confrunta cu dificultatifinanciare din cauza cauza inaspririi conditiilor de creditare si arecesiunii economice, potrivit unui comunicat postat pe site-ulinstitutiei. "Schema de ajutor de stat va contribui la inlaturareadificultatilor cu care se confrunta intreprinderile din Romania,fara o distorsionare semnificativa a pietei. In urma colaborariiexcelente cu autoritatile din Romania, Comisia Europeana a pututaproba rapid schema", a declarat Neelie Kroes, comisarul europeanpentru concurenta.

Oficialii de la Bruxelles spun ca aprobarea planului elaborat deautoritatile romane survine in conditiile in care acestaindeplineste conditiile privind masurile de ajutor de stat cu rolde sustinere a accesului la finantare in perioada crizei.Principalele conditii impuse de Comisia Europeana sunt ca schemelede ajutor sa fie limitate in timp si sa fie destinate doarcompaniilor care nu se aflau in dificultate la 1 iulie 2008.

Ajutorul de maximum 500.000 de euro poate fi acordat sub formade sume nerambursabile, imprumuturi in conditii preferentiale,subventii de dobanda, garantii sau esalonarea creantelor detinutede stat fara perceperea de dobanzi, se mai arata in documentulcomisiei. Decizia Comisiei Europene vine dupa ce institutia a maiaprobat in luna iulie o schema de ajutor de stat pentrurestructurarea IMM-urilor din portofoliul AVAS si al MinisteruluiEconomiei confruntate cu dificultati ca urmare a crizei economice.Bugetul total aprobat pentru aceasta schema a fost de 180 mil.euro. De asemenea, Comisia Europeana a aprobat saptamana trecutaajutorul de stat de 57 mil. euro pe care Romania vrea sa-l acordecompaniei Ford, pentru formarea profesionala a angajatilor fabriciiauto de la Craiova.

Grupul american Ford a preluat in 2007 de la stat companiaAutomobile Craiova. In acelasi timp, Romania a mai acordat Fordgarantii de 320 mil. euro, care acopera 80% dintr-un creditcontractat de la Banca Europeana de Investitii (BEI) pentrufinantarea investitiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO