Eveniment

Ajutoarele de stat din agricultura nu dispar, se transforma

01.02.2010, 23:03 33

Ministrul agriculturii, Mihail Dumitru, a anuntat ca subventiilein agricultura "nu dispar", pentru ca in locul ajutoarelor de stat,in valoare de 3,4 mld. lei (0,8 mld. euro) la nivelul lui 2009 sicare nu se mai pot acorda fermierilor incepand din acest an, vanegocia la Bruxelles alte forme de sprijin, mai ales pentrusectoarele afectate.

"Am stabilit o lista a ajutoarelor conforme cu normele UE. Suntsectoare mai afectate decat altele, cum ar fi irigatiile, unde amdiscutat cu Comisia Europeana sa lansam o masura de investitii incadrul Programului National de Dezvoltare Rurala. Organizatiileutilizatorilor de apa vor putea aplica si obtine bani europenipentru acest sector", a incercat sa exemplifice ministrul de resortnoile forme de sprijin.

In prezent, bugetul ministerului are doar 300 de milioane de leipentru noile ajutoare, ceea ce ar insemna acoperirea uneia sau adoua scheme de ajutor, pentru restul fiind necesara o rectificarebugetara.

"Deocamdata, analizam o forma de ajutor pentru bunastareaanimalelor in sectorul porcine si pasari. La nivelul europeanaceste subventii se aplica pentru a compensa anumite costuriaditionale pe care le fac fermierii sau anumite pierderi de venit.Pentru legume am discutat despre sprijinul de minimis pentrusituatia de criza", spune Dumitru.

Ajutorul pe minimis pentru sectorul legumicol ajunge la 15.000de euro pe exploatatie in trei ani fiscali. "Este nesemnificativ.Pana acum sectorul primea in total 65 de milioane de lei (15,5 mil.euro) - pentru sere incalzite 600 de lei/tona plus 35% din energiaelectrica si termica consumata, pentru ciuperci 800 de lei/tona,plus subventie la energie, iar la legumele industriale, intre 350de lei/tona si 150 de lei/tona, in functie de specie", a declaratAurel Tanase, presedintele patronatului Romconserv, care adauga calegumicultorii erau sustinuti si in ceea ce priveste irigatiile sila creditele agricole cu circa 30%.

Cea mai afectata este productia de legume in sere incalzite,care fara sprijin pentru caldura nu pot produce, potrivitRomconserv. In aceasta situatie sunt 60.000 de tone de legume.Romania are o capacitate de procesare de peste 300.000 de tone delegume si fructe cu care acopera peste 70% din necesarul de consumintern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO