Eveniment

Ajutorul de somaj, prelungit cu 3 luni

19.03.2009, 21:36 239

Executivul a aprobat in ultima sa sedinta prelungirea cu trei luni a indemnizatiei de somaj si scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale a indemnizatiei pentru somaj tehnic pe o perioada de trei luni.

Potrivit actului normativ, persoanele ale caror raporturi de munca sau de serviciu inceteaza dupa intrarea in vigoare a ordonantei, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2009, vor beneficia de o prelungire cu 3 luni a perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj. Masura se aplica si celor care beneficiaza deja de indemnizatie de somaj.
In ceea ce priveste companiile care isi intrerup temporar activitatea, pentru o perioada de pana la 3 luni, angajatorul si salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minim 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat sunt scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale, fara a fi afectata calitatea de asigurat a acestora.
De asemenea, indemnizatia pentru somaj tehnic nu este inclusa in veniturile salariale si nu este impozabila pentru o perioada de cel mult 3 luni in acest an. Actul normativ mai prevede si infiintarea unor comitete sectoriale care vor fi organizate ca institutii de dialog social de utilitate publica.
"Aceste comitete joaca un rol cheie in dezvoltarea, actualizarea si validarea calificarilor nationale, precum si in construirea cadrului national al calificarilor, a declarat premierul Emil Boc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO