Eveniment

ALARMĂ: Analiştii avertizează: Dobânzile Robor vor exploda

04.11.2017, 01:48 6502
Indicele BET, reprezentantiv pentru bursa de la Bucureşti, a întregistrat ieri o scădere de -0,04% şi a marcat astfel a zece şedinţă consecutivă de scădere, si­tua­ţie nemaiîntâlnită din 2003 încoace.

Scăderile sunt puse pe seama incertitudinii fiscale. Firmele nu ştiu cum vor fi calculate sala­ri­ile anul viitor, dacă vor creşte sau vor scădea chel­tuielile cu contribuţiile sociale, iar ata­curile la adresa Pilonului II de pensii afectează percepţia investitorilor.

Pe frontul bancar dobânda Robor la trei luni, de referinţă pentru majoritatea creditelor în lei, urcase ieri la 1,87% pe an, chiar dacă BNR a intervenit în piaţă în şedinţa din 30 octombrie printr-o injecţie de lichiditate prin licitaţie repo de 4,1 mld. lei, a patra doar în luna octombrie. Un analist vede Robor la 2% la finele anului, iar o voce pesimistă indică un nivel de 5% în următoarele şase luni.

Rareş Nilaş

Cursul de schimb flucutează la 4,59 lei şi mai are doar câţiva paşi pentru a urca la 4,6 lei, iar un analist îl vede chiar la 4,8 lei până la închiderea acestui an, adică în doar două luni.  Pe piaţa de capital, cel mai pesimist analist se aş­teap­tă la o scădere a BET de 10% doar în două luni, altul spune că un factor concret de influenţă va fi legat de viitorul fondurilor Pilon II, cei mai activi investitori de la bursă şi tot mai prezente pe agenda din spaţiul public, iar un altul dă o creştere de circa 2% în două luni.

O schiţă sumbră şi dură a situaţiei econo­mi­ce actuale din România, creionată prin pris­ma unora dintre pilonii fundamentali: trend de scădere al bursei, dobânzi la credite la maxime şi un curs leu-euro care ar putea atinge 4,6 lei, cum nu a mai fost din 2012 încoace. De unde provin toate aceste elemente şi ce urmează?

„Politicile fiscale şi salariale greşite ale gu­ver­­nului, aşteptările de majorare a unor taxe şi in­­certitudinile legislative au un impact ne­ga­tiv asu­pra potenţialului de creştere al pieţei din Ro­mâ­nia“, explică analistul economic Dra­goş Ca­bat. El spune că reducerea contribu­ţi­ilor la Pilon II de pensii a scăzut şi mai mult aşteptările pri­­vind potenţialul de creştere al pieţei româneşti.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO