Eveniment

Alcatel-Lucent va renunta la 564 de angajati

22.10.2009, 23:17 27

Grupul franco-american Alcatel-Lucent va renunta la 564 deangajati din Romania, in cadrul unui program prin care vizeazaeliminarea sau externalizarea a peste 4.500 de locuri de munca dinEuropa, in acest an si in 2010, din totalul de 26.000, potrivitAFP.

In Romania vor fi externalizate 458 de locuri de munca, iar inGermania 184.

Contactati de Ziarul Financiar, oficialii Alcatel-Lucent nu auoferit detalii privind aceasta operatiune pana la inchidereaeditiei. Insa, potrivit unor surse apropiate companiei, romaniivizati de programul de restructurare nu isi vor pierde locurile demunca, ci vor fi transferati catre alte firme, care vor preluaactivitatile realizate pana acum in cadrul Alcatel.

In Romania, grupul este prezent din 1991 si a avut anul trecut,potrivit datelor de la Ministerul Finantelor, un numar mediu de1.334 de angajati. Cea mai mare parte a personalului estelocalizata in Timisoara, unde Alcatel-Lucent detine un centru dedezvoltare si cercetare.

Compania a obtinut anul trecut in Romania un profit net de 30mil. euro, la afaceri de 192 mil. euro. In 2008, Alcatel-Lucentinregistrase un profit net de 22 mil. euro la o cifra de afaceri deaproape 200 de milioane de euro.

1.370 pleaca acasa in Franta

AFP sustine ca Franta va fi cea mai afectata de program intrucatvor fi eliminate sau externalizate peste 1.370 de posturi.Urmatoarele locuri in topul celor mai afectate tari sunt ocupate deGermania (773 locuri de munca) si Romania. Disponibilizari suntefectuate deja in Marea Britanie, Belgia si Olanda.

"Fata de sfarsitul anului trecut, in 2009 - 2010, in Europa, unloc de munca din sase va disparea. Peste 4.500 de locuri de muncavor fi eliminate sau externalizate. In statele in care planurilesunt mai ample, precum Franta (procesul de restructurare - n.r.) vadura mai mult timp", a declarat secretarul Comitetului Europeanpentru Informatie si Dialog al Alcatel-Lucent, PhilippeSaint-Aubin. Operatiunile din Europa contribuie cu o treime lacifra de afaceri a grupului, a precizat Saint-Aubin.

"Ne temem ca vom pierde o parte din independenta tehnologica,deoarece Europa are tot ce trebuie pentru a fi o sursa dedezvoltare, respectiv laboratoare, piata si mana de lucrucompetenta", a spus el.

Alcatel-Lucent a lansat mai multe programe de restructurareincepand cu 2006, anul in care grupul francez Alcatel a fuzionat cucel american Lucent Technologies. Ultima serie de disponibilizari,din decembrie 2008, a afectat 1.000 de locuri de munca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO